Followers

Thursday, June 28, 2012

Apa pun...Syukur Alhamdulillah

Saya terima gambar-gambar berikut daripada PW2 Saifuddin Abdullah (B), xAQM ketika saya menjawat Ketua No 5 Skuadron, TUDM Labuan. Memang tak ingat langsung akan gambar ini. Ia adalah majlis penganugerahan pingat sempena harijadi TYT YDP Negeri Sabah pada 1984.

Dari kiri: Saya (ADK), Brig Jen Mohammed Yunus Tasi (ASDK), Sjn Saifuddin (BSK), Sjn Jaafar (BSK)

Bergambar di Istana

Seramai 4 anak pesawat Nuri, saya, Kapt (U) Aziz Laji (ADK), Sjn Saifuddin dan Sjn Jaafar, telah dianugerahkan bintang/pingat berkenaan. Pencalonan kami bukannya melalui saluran biasa: CO tidak mencalonkan kami. Sebaliknya, Pejabat Ketua Menteri yang mencalonkannya. Ini mungkin kerana kami kerap membawa Ketua Menteri Sabah. Kapt (U) Aziz tidak dapat hadir ke majlis penganugerahan tersebut disebabkan perkara yang tidak dapat dielakkan. Pada waktu itu, beliau telah tamat perkhidmatan dalam TUDM dan baru mula berkerja dengan syarikat penerbangan swasta yang berpangkalan di Labuan. 

Sungguh ironis! Setahun kemudian, 1985, tanpa pengetahuan saya, barulah ATM fikirkan saya layak dicalon untuk pingat BSK...satu step lower! Tak kisahlah. Orang bagi, saya terima sajalah....Bukan saya yang pinta!

Dulu nak dapat gelaran Dato' tak semudah sekarang. Lt Jen Tan SriMohammed Yunus Tasi TUDM (B), xPTU, ketika menerima ASDK (Ahli Setia Darjah Kinabalu) yang tidak membawa gelaran Dato', masih belum bergelar Dato' walaupun menjawat PANGUD (Panglima Udara). Sama juga Pangwilud 11, birasnya.  Dewasa ini, pakai saja satu 'bintang', boleh dikatakan 99% gerenti dianugerah Dato'. Yang lain-lain pula,  saya perhatikan, ada mejar yang pingatnya 3-4 baris tersemat didada. Dah  rezeki mereka.

Entahlah!! Di era saya, terdapat CO tertentu yang susah sangat nak rekomen anak buahnya untuk dianugerah pingat. CO TUDM Butterworth terkecuali. Seingat saya, sepanjang berkhidmat di Labuan selama 3 tahun, tidak pernah CO bertanya Ketua-Ketua Skuadron sama ada kami ada calon-calon untuk dianugerahkan pingat. Lain pula cerita seorang Ketua No 10 Skuadron, TUDM Kuantan. Beliau bertanya kami, aircrew, sekiranya nakkan pingat, tulis 'citation' sendiri untuk beliau majukan  pencalonan ke pihak atasan. Tiada seorang pun menerima tawaran itu. Kan masuk bakul angkat sendiri kut!

Sepanjang 25 tahun berkhidmat dalam ATM, ini sajalah anugerah yang saya terima. Apa pun, syukur alhamdulillah.

PTU, ADK, BSK, PPA

Monday, June 25, 2012

Bravo RAFOC

BREAKING NEWSBERITA WILAYAH JAM 1700 DI TV1 MELAPORKAN PENGGUNAAN PANGKAT ATM UNTUK ANGGOTA RELA (DI SINI) DIBATALKAN DENGAN SERTA MERTA. ISU INI TELAH DIBINCANG DAN DILULUSKAN OLEH KABINET  APABILA PAK MENTERI MENERIMA MEMORANDUM DARIPADA RAFOC. INI  DIUMUMKAN OLEH MENTERI PERTAHANAN HARI INI.

KALAU TIDAK, MUNGKIN GELARAN SAYA IALAH 'MEJAR (ATM) NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN TUDM (B)!  

RAFOC.....SYABAS.


26 Jun 2012...Tambahan
Utusan Malaysia 26 Jun 2012

Jawatankuasa Pembaikan Perkhidmatan Awam

Sepertimana yang telah diumumkan oleh gomen, satu jawatankuasa untuk memperbaiki perkhidmatan awam telah ditubuhkan. Ia dipengerusikan oleh YBhg Tun Azmi, xKetua Hakim. Jawatankuasa ini telah menjemput rakyat Malaysia, tak kira pangkat dan darjat, memberi pandangan bagi mencapai objektif kewujudan mereka.

Apa lagi, saya tak akan melepaskan peluang ini. Kekecewaan saya terhadap perkhidmatan awam ialah terhadap 'keprihatinan?' penjawat awam tertentu (sebenarnya majority) yang begitu 'berat' sekali mematuk keyboard komputer untuk membalas emel yang saya hantar. Saya tak tahulah sama ada orang lain turut menghadapi masalah yang sama!

Jadi, saya pun poskan emel berikut kepada Tun Azmi....
From: nor ibrahim sulaiman 
To: "zaki.skmtpa@jpa.gov.my" 
Sent: Monday, 25 June 2012 2:24 PM
Subject: Re: LUAHAN KEKECEWAAN

Assalamualaikum YBhg Tun,

Harap penjawat awam dapat mengenali siapa pelanggan mereka sekiranya mereka mengharapkan keberkatan rezeki-Nya yang diterima setiap bulan. Pelanggan ialah rakyat termasuk yang kerdil dan tanpa gelaran. Jangan di'persampah'kan emel/surat daripada kami. Terima kasih:) happy.

From: nor ibrahim sulaiman 
To: "zaki.skmtpa@jpa.gov.my"  
Sent: Sunday, 24 June 2012 7:40 PM
Subject: LUAHAN KEKECEWAAN

Assalamualaikum YBhg Tun,

Sekiranya ada masa terluang, berikut adalah luahan seorang insan kerdil terhadap 'keprihatinan' penjawat awam tertentu:


Sekian untuk apa jua pertimbangan pihak Tun. Terima kasih.

NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN

Harapan saya agar jawatankuasa akan memberi pertimbangan kepada rentetan veteran ini. 

Friday, June 22, 2012

Major MAF = Major RELA?


I received this email from RAFOC and totally agree with its view... 
From: Rafoc Secretariat 
To: Rafoc Secretariat 
Sent: Thursday, 21 June 2012 2:03 AM
Subject: THE USE OF THE ARMY RANK STRUCTURE BY RELA - RELA ACT 2012

To All Retired Armed Forces Officers,

You may wish to know that under Section 22 of the RELA Act 2012, an act which has been passed by Parliament and which will come into force with effect from 22 June 2012, RELA will be using the established Army rank structure.
Many members of RAFOC and other retired Armed Forces officers have expressed their “objection” to the use of the Army rank structure by RELA. They are not against the RELA Act 2012 per se but only objected to the use of the Army rank structure, which has been exclusively belonged to the Malaysian Army since 1933 and used by armies world-wide. 
Although there are one or two organizations such as Civil Defence, Security Guards etc. that use the Army rank structure but their use have not been legalized as such. Their use is therefore “illegal” or not authorized. The RELA Act 2012 "legalised" the use of the Army rank structure by the RELA.
The Army, for that matter the Armed Forces, holds esteemed and sacred the commission and the rank structure conferred to them. Their commissions are conferred by SPB Yang DiPertuan Agong and can only be withdrawn or revoked by him.
Having met the prerequisite to become an officer cadet and a vigorous selection process, those who were successful underwent a period of military training to become an officer, either in our own local institutions or abroad. Not all who applied were selected to undergo the training and not all who underwent the training were commissioned. Their commissions were conferred in a traditional ceremony, solemnly officiated by SPB Yang DiPertuan Agong or one of the rulers on his behalf, befitting the profession.
Having made a Second Lieutenant, they had to attend numerous professional courses and had to pass a written and a practical examination before they could be promoted to the next higher rank as Kaptain and Mejar. Their promotions are also based on the vacancies that existed in the establishment and goes through the appropriate Promotion Board and endorsed by the Armed Forces Council before the consent by SPB Yang DiPertuan Agong. They are not promoted simply on a time scale. Hense, a number of officers left or had to leave the Service before their due retirement age or on reaching the end of their short service commission date to facilitate for the upward movement of the younger officers.
Their commissions and promotions are gazetted in the Government Gazette. A commissioned officer holds his commission, using his last rank in Service, till death unless his commission is revoked by the Yang DiPertuan Agong for disciplinary or reasons unbecoming of an officer. Hense, retired Armed Forces officers still have their last rank before retirement, with their names and they are still referred to by their rank. They are proud to use them or to be referred by their rank even though it is only a Kaptain or Mejar when some of their intake members are Kolonels or Jenerals.
Likewise, the Other Ranks also goes through a vigorous selection process before they are selected for the basic recruit training. Again, not all who applied to join the Armed Forces were selected to go through the recruit training and not all who underwent the recruit training were selected to serve the Armed Forces. On joining the Service, they also had to attend numerous professional courses and must have the proper leadership qualities required before they are promoted. Again, their promotions are also subject to the vacancies in the establishment and promoted through a properly constituted Promotion Board.
With all due respect, RELA is not part of the Armed Forces. They have their roles to play but their roles are not part of the total defence plan per se. We have the Territorial Army as the back-up force to the regular forces in the total defence plan of the country. The Territorial Army is part of the Armed Forces set-up.
Not having to state the shortfalls of the RELA officers in comparison to the Army officers as stated above, and not having to state other not-so-nice comparisons, we see no similarity nor justification to warrant the use of the Army rank structure by the RELA organization. They should use their own or other rank structure as appropriate to their organization.
We hope the appropriate authorities take recognition of this. We are not privy to know if the Army or for that matter, the Armed Forces or the Ministry of Defence or the Armed Forces Council have been referred to on the use of the Army rank structure by the RELA or by the Ministry of Home Affairs before the Act was tabled in Parliament. We are not sure if SPB Yang DiPertuan Agong, as the Supreme Commander of the Armed Forces, was made aware or has been duly advised beforehand and consented to the use of the Army rank structure by RELA.
On the part of the retired Armed Forces officers, Kol Abd Malik bin Alwi, (Bersara), President of Kelab Pegawai-Pegawai RAMD, has taken the initiative to convey our objection, in writing to our YAB. Prime Minister. Kol Abd Malik has also briefed our RAFOC Committee on this matter during our committee meeting on 14 Jun 2012. Our RAFOC Committee deliberated on the matter and agreed to support the effort by Kol Abd Malek on this objection. Thus, Jen Tan Sri Dato’ Seri Abd Rahman bin Abd Hamid, (Bersara), our RAFOC Deputy President and Lt Jen Tan Sri Dato’ Seri Abd Ghani bin Abd Aziz, TUDM, (Bersara), one of our RAFOC Vice-President, accompanied Kol Abd Malek to meet YB. Minister of Defence on 14 Jun 2012 to state our case. YB. Minister of Defence has agreed to refer the matter to YAB. Prime Minister. To date, we are yet to get the feed-back. 22 June 2012 is only this Friday!
Please let your objection be made known to the relevant authorities and your peers still serving in the Armed Forces through your net-work. We must protect the exclusive and the sacred use of our Army rank structure by our Armed Forces. RELA should use other rank structure.

On behalf of its members, in particular and on behalf of the retired Armed Forces officers' community, in general, RAFOC has made its objection known to the relevant authorities. We want Section 22 of the RELA Act 2012 rescinded.
  
(Note: Copy of the RELA Act 2012 is attached) (Not attached with this jotting) 
DATO' NAWAWI MAT DESA
Lt Kol (Bersara)
Honorary Secretary
On behalf of the Committee

Tuesday, June 19, 2012

2 Isnin

Mei 2012...Dua kali Isnin
Berturut-turut
Kekecewaan dan kehampaan melanda
Tanpa belas kasihan
Punah segala harapan
Ranap segala impian
Berkecai
Bak kaca terhempas jatuh ke lantai

Di mana silapnya?
Kerana aku insan yang kerdil?
Tanpa pangkat tanpa kuasa?
Walaupun pernah menggadai nyawa
Menabur jasa
Untuk negara tercinta?

Ku rancang ku usaha 
Sehingga ke saat terakhir
Tapi...
 Apakan daya
Adakah ternoktah sudah harapan?

Sikapku pantang menyerah kalah
Aku tetap mengintai
 Sinar di hujung sana
Walaupun kerdipannya samar-samar
Menggamit kembali segala harapan
Menyuntik semula segala impian

Ku terus berdoa
Menanti penuh debaran
Agar impian dan harapan 
Disudahi kenyataan
Maha Kuasa segala penentuan
Aku tetap akur
Dan pasrah takdir-Nya
Qadar dan qadir

Amaran: Semalam komputer saya demam dek kena virus. 100+ 'MAILER-DAEMON@yahoo - Failure Notice'  mengalir bak meter pam minyak ketika mengisi petrol. Jenuh saya kena menjelaskan kepada mereka yang bertanya tentang emel yang konon-kononnya saya hantar pada depa, seperti respons ini '.... Well, check it out form the web address which I supposedly received from u!! I wonder why, u sent it to me,at the first place'. Maaf diatas kesulitan yang anda hadapi. Saya tak akan 'forward'kan junk mails kepada sesiapa pun.

Sunday, June 17, 2012

Wacana

14 Jun 2012....Hari ini saya tak main 'weekly medal' dengan members dan menghadiri mesyuarat 'kitchen cabinet' di D'Kembung. Semalam terima panggilan daripada seorang ahli Persatuan Sejarah Cawangan Kedah menjemput saya ke Majlis Wacana Karya Affifudin Omar.  Majlis diadakan di Arkib Negara Malaysia Cawangan Kedah/Perlis. Saya sebenarnya kurang minat perkara seperti ini. Tapi, apabila difikirkan semula, mengapa tidak? Semuanya ini, saya percaya, akan 'mengkayakan' pengetahuan saya. Jadi, tak apalah korbankan satu hari untuk mengembangkan lagi lingkungan kenalan.

Sebelum majlis dimulakan, sempat bertemu dengan KP ANM, Puan Hajah Daresah. Dan membuatkan saya paling teruja sekali ialah, jeng...jeng...jeng...


dan akhirnya bersua muka dengan orang yang saya mengenali hanya melalui telefon...

Bersama Tuan Haji Noh, Timbalan Pengarah ANM Kedah/Perlis. Juga seorang 'Tiger' (Edwardian)

Saya sungguh tertarik mendengar cerita Dato' Wira Affifudin bagaimana beliau menceburkan diri dalam bidang penulisan novel; daripada berlatarbelakang pendidikan sains kepada penulis kreatif. Secara ringkasnya, beliau menyatakan bahawa beliau telah menulis lebih kurang 40 buku/jernal/kertas ilmiah. Persoalannya, siapa yang minat membaca topik seperti 'soil chemistry' melainkan mereka yang dalam bidang tersebut. Ambil saya sebagai contoh, setakat nak tanam pokok....korek lubang, taruh baja dan terus  tanam pokok yang dibeli daripada nursery. Lepas tu jirus air. Instant trees. Noktah.

Menurutnya, ketika mengambil PhD di Cornell University dalam bidang Sosial Sains, beliau mendapati ada seorang scientist terkemuka yang telah menulis beberapa novel. Scientist tersebut menerima hakikat bahawa formula/findingsnya tidak ramai yang berminat kerana tak mudah untuk difahami. Jadi, beliau menulis novel berlandaskan kepada kepakarannya. Barulah orang boleh faham  teori siscientist itu. Berpegang kepada prinsip inilah yang membuat Dato' Wira menulis novel.

Paling asas sekali, melalui karyanya, beliau mematahkan klise yang sering diucap bagi menghalalkan apa yang Maha Kuasa haramkan ketika melakukan maksiat...'minyak dan air tidak bercampur' yang turut diperkatakan dalam buku 'PARADOKS'. Beliau selitkan'....Mereka tidak tahu bahawa melalui proses sains air boleh bercampur dengan minyak menghasilkan apa yang dipanggil emulsion' (ms 91).  Ala...Contoh paling mudah dan paling hampir dengan kita - CAT/PAINT. Kan ke bahan utamanya adalah air dan minyak?

Saya membeli buku tersebut dan beliau telah sudi menandatanganinya. Harga - RM25. Sehingga kini, beliau telah menulis 6 buku dan 1 buku lagi akan berada di pasaran Julai nanti. Saya tidak berhasrat mengupas buku itu kerana saya bukannya seorang yang layak menganalisis karya seseorang. Saya ada pandangan saya tersendiri dan tak perlulah diluahkan. Nawaitu saya hanyalah agar para ilmuan mengutarakan kepakaran mereka menerusi penulisan kreatif bagi memudah pembaca seperti saya ini memahami yang cuba disampaikan.

Oh ya, saya setuju bebeno bila beliau mengatakan mungkin susah sikit para penulis Malaysia nak jadi kaya. Untuk bukunya, royalty hanyalah RM2.50 sebuah buku sekiranya diterbit oleh penerbit yang bukan penulis itu sendiri. Kira tu OK jugalah kerana bukan semua penerbit memberi 10% royalty; kebanyakannya ~ 7%. Tapi, yang paling mustahak sekali, ianya memberi satu kepuasan...personal satisfaction yang tidak boleh dinilai dengan RM!!
Pakar-pakar di luar sana....Tak nak ke mencontohi xtimbalan menteri itu?

Friday, June 15, 2012

1 Cabaran

Saya ni kira canggih juga le. Ketika masih menetap di Cheras Perdana di awal 90'an lagi dah beli 'Acer' PC. Bukanlah saya memerlukannya sangat kerana sebenonya tak tahu pun nak menggunakannya kecuali menaip surat. Itu pun 4-5 surat setahun. Tapi, macam depa kata, orang lain ada, saya pun kenalah ada. Bila pindah ke Jitra, terpaksa beli PC lain kerana Acer kaput.

Pada lewat 2007, sekolah di mana isteri saya mengajar, telah menarik balik notebook 'Dell' kerana beliau akan bersara pada awal 2008. Jadi, beliau beli notebook 'Acer' untuk kegunaan di sekolah sebelum mengucap sayonara. Tak dan pakai lama, keluar pula 'netbook'. Maka, beli pula Acer netbook dan saya pula upgrade daripada PC ke notebook. PC pun dilucutkan tauliah. Flat-monitor Samsung disedekahkan: hanya tinggal CPU saja. Sekarang, Mrs guna Samsung Tab 10.1 dan Samsung Galaxy Note.

Beberapa bulan dulu, saya telah bertanya kepada toke kedai komputer di mana Mrs beli notebook. Komputer tersebut mengguna 'Window Vista'. Masalah yang saya hadapi ialah terlalu 'slow'. OK ke kalau saya tukar ke Window 7? Beliau jawab tak perlu kerana saya akan menghadapi masalah nanti (beliau tahu tahap kepakaran IT saya ini!). Mrs pun beri pandangan yang sama. Tapi, pada 13/6/2012, saya bernekad untuk terjun ke satu alam baru. Pergi kedai komputer dan arahkan mereka tukar ke sistem Window 7 dan download 'photoshop'. Juruteknik kata Window 7 Ultimate dan photoshop 'CS4' sesuai dengan saya dan ramai orang guna. Juga, saya dinasihatkan untuk upgrade RAM kepada 3G (apa maknanya...wallahualam).   Saya mahukan photoshop (sekurang-kurangnya tahu juga bukanlah kedai gambar ini...He...He...He) kerana tak nak lagi menyusahkan saudara Katon Tin-Ton dan Mangchikla, konon-kononyalah. Asyik-asyik mereka inilah yang saya melolong meminta tolong. Saya sungguh berterima kasih kerana mereka sedia melayan mejar pencen ini. He...He...He.

Balik saja ke rumah, terus 'on' komputer. Oh...Oh...Kelam-kabut dibuatnya kerana gambar-gambar dalam 'download', 'pictures', 'bluetooth' dan 'download' melalui documents semuanya tak ada...Mana pi semua itu? Jawabnya pergi balik ke kedai. Tak tahu di mana silapnya, sehingga sekarang gambar-gambar dalam 'download' tidak dapat diretrieve. Saya pula tidak buat back-up dalam pen-drive. Sungguh sayang sekali!!!

Photoshop? Nampak gayanya saudara berdua tu akan terus menerima panggilan 'Mayday' dari veteran ini...He...He...He.  Apa pun, saya tabik spring kepada diri saya sendiri kerana tak takut untuk mencuba. Ada rakan seperjuangan yang masih berkhidmat, belum khatam bab 'scan'. Beliau menghantar apa jua bahan melalui surat. Eh...Eh...Eh. Jadi, kira saya terror jugalah...He....He....He.

Oh ya, saya tetap setia dengan notebook vintage ini (bateri pun dah 'mati'). Kerananyalah saya menjadi seorang blogger...kerananyalah juga saya berhasil menerbit 'Coretan Xnuripilot'. Saya menganggap kesulitan yang dihadapi sebagai satu cabaran dan hanya sementara saja, insyaAllah. Tanpa cabaran...Tiada kematangan...Tiada kejayaan...Hanya mendatar  ---------!

Wednesday, June 13, 2012

Tetap Dalam Kenangan

Lukisan oleh Saudara Ahmad Husni Ahmad Basri yang tersiar dalam mukabuku beliau (dengan izin). Lukisan yang didedikasikan beliau kepada 11 wira yang terkorban dalam nahas pesawat Nuri - FM 1715 - pada 26 April 1976 di sini.


Syukur Alhamdulillah....Masih tetap dalam kenangan walaupun 37 tahun telah berlalu!!!

Saudara Ahmad Husni....Terima kasih.

Monday, June 11, 2012

29 Tahun Kemudian

09 Jun 2012....Menghadiri jemputan ke majlis perkahwinan. Jam 1200 pergi ke rumah Cikgu Zah, rakan isteri saya semasa beliau mengajar dulu. Dekat saja rumah, di Kampung Pancur. Lepas tu, pergi pula ke rumah Mejar Haji Husain Shah  di Taman Gemilang, Jitra.
Bersama Mej Hj Husain

Saya memang nak pergi ke majlis ini kerana saya pasti ada kenalan yang pernah berkhidmat dalam TUDM akan turut hadir. Jangkaan saya tidak meleset kerana saya berpeluang bertemu dengan Kapten Ismail Bakar , Kapt Sofian dan Kapt Shafie. Kapt Ismail pernah berkhidmat sebagai 'Training Officer' semasa saya menjawat Ketua No 5 Skuadron, TUDM Labuan. 1984 kali terakhir saya bersama dengan beliau.... Mengambil 29 tahun untuk bertemu semula! Mereka semuanya sekarang bertugas dengan Westar Aviation di Kelantan.

Bersama Kapt Ismail & Isteri

SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA 
ADI MARZRIWAN BIN HUSAIN SHAH  & ZURAIDA BT AZIZ
SEMOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE AKHIR HAYAT

Friday, June 8, 2012

Yang Tersirat?

Saya tak nak ulas laporan berikut. Saya mempunyai pandangan saya tersendiri....


Adakah 'segelintir' bermaksud ribuan para veteran yang tidak berpencen?  Atau hanya 123 penerima/waris JPP & PTU yang dipelopori oleh mejar pencen ini? Atau apa sebenarnya yang dimaksudkan?  

Semua orang mempunyai hak mentafsirkannya, wallahualam!!!                   

Wednesday, June 6, 2012

Penyangak Bermaharajalela

Semalam, 5/6/12, geram betul dibuatnya! Mana taknya, di antara jam 1400-1700, penyangak-penyangak telah kebas 'garden furnitures (GF)' dalam kawasan rumah saya. Ketika itu, kami bertiga berada dalam rumah. Saya sedang 'mematuk' keyboard komputer ini. Saya ada terdengar bunyi lori di luar rumah tapi tak ambil peduli. Ya lah...Kerap sangat lori-lori mundar-mandir di jalan berhadapan dengan rumah. Biasalah tu.

Perabot ini semua adalah 'harta' peninggalan arwah mak penakan isteri saya, Chak, yang telah meninggal dunia pada Ogos 2009. GF yang hilang ialah....

 4 x kerusi & 1 x meja. Atas meja inilah tempat 'Montel' tidur setiap petang sebelum didukung ke dalam rumah

1 x '2-seater'

Hari ini, saya menceritakan kisah ini kepada member golf saya, Hamid dan Cikgu Khalid: Abang Tad tak main dah 2 hari. Semasa mesyuarat 'kitchen cabinet' di D'Kembong selepas 9-lubang, tanpa Cikgu tetapi Prof Sobri turut hadir, saya terima panggilan daripada Cikgu. Beliau memaklumkan bahawa GF dia juga turut kena kebas! Bila balik ke rumah, beliau mendapati semua GFnya dah lesap.  Saya yakin kecurian ini dilakukan oleh penyangak-penyangak yang sama. Prof pula memberitahu bahawa GF Abang Tad, tinggal di Bukit Indah, juga dicuri 2 hari sudah. Eh...Eh....Eh...Tengah hari buta pun depa berani mencuri.

Monday, June 4, 2012

'Delilah'

02 Jun 2012....Pi ke Kuala Kangso untuk menghadiri majlis perkahwinan anak perempuan sepupu saya, Cikgu Abdul Rashid, di Bukit Residen.  Kepada Cik Nurul Ashikin dan Encik Ahmad Lutpi bin Abd Razak...Semoga jodoh anda berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Seperti biasa, masa inilah dapat berjumpa dengan kaum kerabat

Dalam perjalanan ke KK, saya 'break-journey' kat Taiping untuk membawa mak yang berada di rumah adik, Ahmad Kamaruddin@Mek, ke KK. Dan juga menyelongkar rumah mak mencari bahan untuk 'Scrap Book/Album Gambar'. Selongkar punya selongkar, terjumpalah gambar ini.

Di antara kadet-kadet intake TJT 11, TJT 12 & TJP 14

Saya percaya gambar ini diambil pada 12 April 1969, sebelum 'Passing-Out Parade' untuk kadet-kadet Tauliah Jangka Tetap  11 (TJT)  dan Tauliah Jangka Pendek 14 (TJP). Junior saya, TJT 12, turut terlibat dalam perbarisan tersebut. DYMM SPB Yang DiPertuan Agong sekarang ini telah mengambil kawalan hormat perbarisan tersebut. Saya masih ingat, 'Central Band' dibawah pimpinan Kapt Hassan, telah memainkan lagu 'Delilah' yang dipopularkan oleh Sir Tom Jones ketika Tuanku memeriksa kami. Kebiasaannya, Pengarah Band memainkan lagu 'Hamidah' semasa pemeriksaan tersebut. Manalah patut hari yang bersejarah bagi kami dimainkan dengan lagu yang mendayu-dayu...Eh...Eh...Eh. Dengan 'Delilah', tak le teruk sangat tercegat berdiri dalam keadaan 'sedia'.

Dan terjumpa sijil pengesahan pendakian Gunung Kinabalu...


Dah senja-senja ni dan banyak pula masa terluang, apa lagi kalau tidak mengimbau kembali peristiwa yang pernah dilalui di suatu ketika dulu.


Friday, June 1, 2012

Nostalgik Di 54

Saya telah 'download'kan gambar berikut dalam facebook - Group NOSTALGIA TUDM. Tak sangka ramai yang berminat. Jadi, sempena menyambut HUT TUDM Ke 54 hari ini, 1 Jun 2012, saya muat turunkan gambar tersebut untuk rakan seperjuangan mengimbau kembali saat-saat ketika kita masih 'relevan' dalam Perkhidmatan tersebut. Gambar diambil semasa menghadiri 'Heli Seminar' di awal 80'an: ketika itu saya menjawat Ketua No 5 Skuadron, TUDM Labuan. Ramai yang kini hanya tinggal dalam kenangan sahaja.

Duduk dari kiri: Mej (U) Lim TL, Mej (U) Munusamy, Mej (U) Nor Ibrahim, Mej (U) Woo YW, Lt Kol (U) Sulaiman Yacob, Mej (U) Yahya Bidin, Mej (U) Sim KP, Mej (U) Ismail, Mej (U) Musa
Berdiri dari kiri: F/Sjn Manogaran, ????, Kapt (U) Yahya Rahman, Kapt (U) Ajir Juman, ????, Kapt (U) Hadi, arwah PW Rahman, arwah Kapt (U) Mahidin, mendiang PW Lai, PW Muthu, PW Hamzah d'Souza, arwah Hashim Samad, Kapt (U) Ahmad 'Peng', F/Sjn Wong, Sjn Baharuddin, PW Arumugam, F/Sjn Patrick Lee

Maaf le kerana ada di antara mereka yang saya telah lupa nama. Sila perbetulkan jika terdapat kesilapan. 

Kewujudan saya tidak lagi memberi sebarang makna kepada TUDM tetapi saya tetap berbangga kerana telah menyumbang bakti kepada negara melalui pasukan itu. Malah, sumbangan saya tidak ternoktah walaupun kini sudah 'Out of Sight, Out of Mind'. Sehingga sekarang, saya terus berusaha menonjolkan keunggulannya dengan cara saya sendiri...My Way!  

Ini cerita lain pula. Semalam terima 'BERITA RAFOC' keluaran JAN - MAR 2012 berserta borang permohonan menjadi ahli. Kalau saya menetap di KL, kemungkinan besar saya menjadi ahli, insyaAllah. Apa yang menarik minat saya ialah artikel pendek ini...

Saya ada melihat lukisan memaparkan pertempuran di Bukit Chandu, Singapura. Jadi, layarlah internet untuk mencarinya, tapi tak berhasil. Sesiapa yang ada gambar tersebut, harap sudi kongsi bersama. Terima kasih.

SELAMAT MENYAMBUT HUT TUDM KE 54