Followers

Saturday, July 26, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Kepada Semua Pembaca Yang Saya Hormati.....


Sunday, July 20, 2014

Pembelajaran Sepanjang Hayat

Syukur alhamdulillah...Akhirnya perjuangan saya untuk mendapatkan diskaun bagi warga emas yang berhasrat 'memformalizekan' pengalaman mereka berjaya. Pagi tadi, seorang pegawai  kanan UUM memaklumkan pada saya bahawa IPTA tersebut bersetuju mewujudkan satu 'dasar' untuk memberi diskaun 50% kepada kategori siswa-siswi ini yang nak ambil 'post-graduate studies'. Apakah dasar itu? Pemohon yang layak hanya 6-series, 60 tahun dan  ke atas, dan terhad kepada tuition fees saja. Ini bermakna yuran tuisyen  untuk part time ialah PhD yang perlu saya bayar hanyalah RM675 saja; sekarang RM1350/semester untuk sapa ambil separuh masa. Bayaran pendaftaran, insuran & kesihatan tu tak ada le diskaun. Pada saya, itu pun dah cukup.

Sebenonya, saya telah mengajukan perkara diskaun ini pada VC UUM semenjak Nov 2013 lagi, sebelum memohon untuk mengikuti pengajian pun lagi....

From: nor ibrahim sulaiman
Sent: Monday, 18 November 2013 7:13 AM
To: Profesor Dato' Dr. Mohamed Mustafa B Ishak
Subject: PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT

Assalamualaikum,

Saya menyokong sepenuh laungan kerajaan terhadap perkara di atas. Namun demikian, faktor yang mungkin membantut nawaitu bakal peserta ialah kewangan.

Saya turut berminat untuk melanjutkan pengajian PhD di UUM jika diberi peluang, insyaAllah. Faktor yang perlu diambil kira ialah kos. Saya adalah seorang pesara tentera dan di usia lanjut ini, sumber pendapatan adalah pencen dan simpanan.

Sekadar bertanya, tiadakah dasar galakan UUM memberi potongan yuran kepada warga emas/veteran tentera?

Pertimbangan Dato' sangat dihargai. Terima kasih.

MEJAR NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN TUDM (B)

Ini respons beliau....

From: Profesor Dato' Dr. Mohamed Mustafa B Ishak <mustafa@uum.edu.my>;
To: nor ibrahim sulaiman <nibsny@yahoo.com>;
Subject: Re: PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT
Sent: Sun, Nov 17, 2013 11:57:44 PM

Salam. InsyaAllah ada. Boleh memohon.

Bab nak belajo ni, jujur saya katakan saya bermula dengan '0' knowledge tentang kemudahan yang sedia ada. Engkohnya, sapa yang dah ada 'Master', depa boleh minta pengecualian kursus 'Research Methodology' dan 'Academic Writing'. Mind you, yuran 2 kursus ini ialah RM1200. Mungkin kepada mereka yang poket seluarnya tak berlubang, what is there RM1200. Tanpa pengecualian, pelajar dikehendaki lulus ke2-2nya untuk meneruskan kajian.  Bila dapat pengecualian itu, RM itu akan dikreditkan ke semester seterusnya dan tak perlu hadir kursus2 tersebut. Sama ada diberi pengecualian ke2-2 kursus atau hanya 1 saja, terpulang kepada Kolej berkenaan.

Saya juga tanya sana-sini, sekiranya ada sesuatu badan yang menyediakan biasiswa kepada siswa veteran macam saya ni. Ya lah, ada ke badan yang nak membiayai orang dah mencecah 65 tahun ke atas. Apa sumbangan yang depa akan perolehi nanti, betul tak? Al-kisah seorang kenalan menyarankan saya cuba Kementerian Pendidikan. Kementerian tersebut telah mewujudkan skim MyBrain15, klik di siniBiasiswa itu meliputi yuran pengajian tidak melebihi RM24k dan 1 time payment RM5k untuk jurnel, persiapan tesis, dan sebagainya sepanjang pengajian. Tapi jika gagal, kena le kembalikan semua ongkos yg telah diberikan. Yang bestnya, skim ini tidak menghadkan umur pemohon. Ini bermakna veteran ini layak memohon. Jadi, saya pun pohon le. Saya dimaklumkan keputusan akan diketahui pada Ogos nanti, wallahualam. Kalau ada rezeki, syukur alhamdulillah. Jika tidak, redha saja le, apa nak dikatakan, dah tak ada rezeki.  Sekurang-kurangnya saya telah mencuba.

Para 6 series dan ke atas....Peluang sudah ada. Jalan sudah dibuka. Kemudahan telah dimaklumkan. Jika ada masa terluang, mengapa tidak formalizekan pengalaman berpuluh2 tahun tu supaya ia dapat dihayati oleh generasi akan datang. Berjaya atau sebaliknya, tu cerita lain. Namun demikian, janganlah sampai nak tension dibuatnya. Ini bukannya satu kemestian pun. Relax2 saja dan ambil masa sendiri...Take your time kerana ia bukannya penentu masa hadapan pun. Bukannya ada kenaikan pangkat atau pencen. Bagi saya, hanya untuk kepuasan diri...personal satisfaction. Itu saja. Pokoknya, hak kita hanyalah merancang dan berusaha, Allah menentukanaya. Apa jua end resultnya, pasti ada hikmah, wallahualam.

Sunday, July 13, 2014

Dah Sah

Bersambung dari coretan di sini...

Saya masih tercari-cari bagaimana FM1717 dibawa ke Airod. Tanya orang melalui facebook, WhatsApp, sms tapi tiada seorang pun boleh memberi jawapan. Jadi, mejar pencen ni pun hantar emel kepada RAAF di Canberra Australia pada 3/7/14 bertanyakan sama  ada mereka boleh menghantar apa jua maklumat tentang misi tersebut. Tut...Tut...pada 7/7 saya terima keratan berikut daripada Sqn Ldr D F Burns, Research Officer, Office of Air Force History. Memang saya tabik spring pada depa.

"EX LONG LIFT" - Penerbangan ke Malaysia pada 25 Ogos 1980

Tak cukup dengan laporan itu saja, saya minta pula gambo A15-004, pada hari itu juga. Tak sampai sejam Sqn Ldr Burns hantar gambo Chinook berkenaan...Wow.

Chinook A15-004

Cita2 mejar pencen ni memang tinggi. Nak melengkapkan cerita, saya nak adakan lakaran tentang route yang diambil oleh Chinook ke Malaysia. Masalahnya saya  tak reti macam mana nak buat graphic, walaupun yang paling asas. Dengan muka tebal, apa lagi, melayanglah WhatsApp kepada Saudara Shamsul dan forum "Military OF MALAYSIA" di 'messenger'. Dengan mudahnya, depa hantar le apa yang saya mahu, syukur alhamdulillah. Memang saya nak paparkan kedua-dua lakaran tersebut. Masalahnya, tahap IT saya masih di peringkat Taska. Yang dihantar melalui WhatsApp mudah saya 'copy & paste' tapi dari messenger hanya keluar hanya hitam saja. Saudara Sharizulkefli, maaf le kerana tidak dapat memaparkan lakaran saudara. Apa pun, saya sungguh menghargai usaha saudara yang sedia membantu saya. 

Route Chinook. Ihsan Saudara Shamsul Nahar

Tak cukup dengan laporan dan gambo Chinook tu, saya tanya di mana FM1717 dioffloadedkan. Saya nakkan kepastian. Maklum le, oxford saya bukannya terer sangat pun untuk memahami bahasa gomen tu. Tapi Burns tidak dapat memberi jawapan yang tepat. Sebenonya, saya memang ada  terbaca laporan akhbar the Star semasa melawat No 3 Skuadron pada 2009 dulu. Keratan tu ada dalam Scrap Book tapi tak berapa jelas. Berlandaskan bacaan itulah yang menyebabkan saya kata Nuri tersebut diterbang ke Airod dalam coretan dulu2 lagi. No problem, apa yang diperlu dilakukan, saya hubungi Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada 9/7. Pegawai terbabit kata nanti beliau cari. Tut...Tut...lebih kurang sejam, terpaparlah keratan akhbar the Star berikut dalam emel saya...Wow. Maka sahlah FM1717 dihantar ke Airod oleh Chinook. Tidak boleh dipertikaikan lagi. Noktah.

FM1717 tiba di Airod pada 3/7/80. Star bth 6/7/80 

Masih tak puas hati lagi. Bila Chinook betul2 di'underslung' dari Gunung Korbu ke Ipoh? Cuba hubungi sana dan sini, masih tiada jawapan. Sementara itu, saya andaikan tarikh di antara 30 Ogos - 2 Sep berlandaskan kepada catatan RAAF dan the Star.

~ 25/8 - Berlepas dari Pangkalan Amberly, Brisbane.
~ 29/8 - Tiba di Pangkalan Butterworth.
~ 30/8 - Mungkin rehat atau buat penerbangan tinjauan di lokasi?
~ 31/8 - Hari Merdeka. Mungkin FM1717 operasi bermula? Tugas diutamakan.
~ 01/9 - Mungkin hari ini? Selepas spares tiba dari Australia dengan C130 schedule flight depa dan terus                    diterbangkan dengan helikopter Iroquois dari Butterworth ke Ipoh bila Chinook AOG.
~ 02/9 - Atau hari ini ?
~ 03/9 - Nuri dioffload kat Airod. 
~ 04/9 - R & R kat Butterworth. 
~ 05/9 - Berlepas balik ke Australia (the Star).
~ 09/9 - Tiba di Amberley.    

Star kata 'Longest 'Copter Flight In History', mungkin betul le agaknya pada waktu itu. Kalau nak tahu tentang penerbangan jarak jauh, transatlantic flight, boleh klik di sini. Mungkin ramai pembaca dah lupa, pilot kita pun apa kurang hebatnya. Kapt Raja Mohamed, Kapt Nordin Ismail  Thanapalasingam (jurutera). Masa tu beliau bersama MHS selepas tamat perkhidmatan dengan TUDM.Mereka telah menerbangkan sebuah S61 dari England ke Kerteh pada 8 - 19 Mac 1983. Penerbangan memakan masa 11 hari, 69 jam dengan 24 stops di 14 negara.  Saya sedang lobi beliau agar mencatatkan pengalaman beliau kerana ia adalah satu sejarah negara. Saya ada membaca laporan akhbar tentang penerbangan itu. Dia kata  ia telah disiarkan dalam 'Hari Ini Dalam Sejarah'. Tu dah lama, majoriti rakyat tak tahu pun dan dah lupa pun. Bio le mejar pencen ini menyiarkannya dalam blog ini. Sekurang-kurangnya ada juga orang akan sedar tentang peristiwa itu nanti, insyaAllah.  Saya juga mencadangkan beliau memohon supaya trip tersebut dicatat dalam buku Malaysia Book Of Record

Kalau kita sendiri tidak menonjolkan kehebatan orang kita sendiri, sapa lagi? Nak harap orang lain? Bila Uncle Sam buat filem Blackhawk Down, ramai mengamuk kerana keberanian para wira kita tidak ditonjolkan. Buat apa nak marah, salah siapa? Mangapa kita tidak tonjolkan kehebatan kita sendiri! Dah tentu le depa tonjolkan kehebatan depa. Tengok saja le, Rambo sorang saja boleh menewaskan Russians di Afghanistan dan askar Vietnam Utara....Hebat...memang hebat. Patutlah Vietnam Utara dapat menawan Vietnam Selatan! He...He...He.

Saya memang kagum dengan sikap mat saleh terhadap sejarah. Mereka betul2 menghargai bahan sejarah dan merekodnya. Dan mereka sedia melayan permintaan daripada sesiapa pun. Dan dengan kadar segera. Saya tabik spring kepada PNM yang mesra pelanggan. Tak sangka dalam masa yang singkat, depa memenuhi keperluan saya...SYABAS PNM. Paling penting, TANPA MENYURUH SAYA MEMBUAT PERMOHONAN RASMI UNTUK KELULUSAN PEGAWAI ATASAN BAGI MENDAPATKAN SALINAN AKHBAR TERSEBUT. Syabas PNM. Alangkah gembiranya rakyat jika majoriti agensi gomen mencontohi PNM yang sedia mendelegasikan tugas tertentu kepada staf mereka.  Ada beberapa agensi yang dihubungi, rasanya sampai kucing bertanduk pun mungkin tiada sebarang khabar, pengesahan pun tarak! 

Balik kepada subjek sejarah. Masa saya dalam TUDM dulu, semua operational skuadron MESTI menyediakan laporan aktiviti skuadron setiap bulan dalam dokumen 3011. Dalam tu, tercatat butir2 seperti operasi, jam penerbangan operasi dan latihan, sorti, berat freight yang dibawa, pergerakan anggota seperti posting in & out, bercuti, berkursus, sukan, dll. Sayang sekali saya tidak mendapat akses kepada dokumen tersebut untuk kajian saya.  Sapa dapat akses, boleh buat buku sejarah untuk setiap skuadron. Mungkin masih 'berdarjah' kut, wallahualam. 

Hari ini, 13/7/14, genap 7 tahun FM1717@M23-24 ditimpa kemalangan di Genting Sepah yang mengorbankan kesemua POB (Persons On Board) pada 13/7/07,  klik di sini. Al-Fatihah.

Saudara Shamsul Nahar, Sharil Zulkefli, Puan Yangpa A/P Bah Pelan (PNM)...Terima kasih. 

Monday, July 7, 2014

Nuri Tempang

Saya bersyukur kepadaNya kerana ramai yang sudi membantu dalam kajian saya, Syukur Alhamdulillah. Mungkin juga kerana nak hentikan saya daripada terus 'harrassing' depa, jadi mereka layan le. Manakan tidak, mejar penyebuk ni asyik2 call/WhatsApp/sms tak kira waktu...siang ke...malam ke....hari kerja ke...hari cuti ke...! Memang melampau le saya ni..He...He...He.

Pada 2/7/14, saya terima gambo2 yang memang dah lama saya cari dari Mej Siran TUDM (B). Gambo2 tersebut tentang kemalangan sebuah Nuri di LP kat Gunung Korbu, klik di sini. Baru2 ni, saya berpeluang bertemu kapten Nuri terbabit. Beliau memaklumkan kejadian itu berlaku pada 19/7/1980. 

 







Di belakang gambo2 tersebut, tarikh yang tercatat ialah 4/9/1980. Mungkin aktiviti ini berlaku pada 3/9/1980. Dalam coretan saya dulu, saya ingat FM1717 diterbangkan terus ke Airod. Saya hubungi seseorang tu. Beliau menyatakan yang dia ingat ialah di Butterworth. Tapi bila saya teliti gambo2 tersebut, lokasi itu macam bukan sarang siburung Nuri. Ini kerana dekat PU Butterworth tak ada bukit2, sama juga di Airod. Jadi, bagi mendapatkan kepastian di mana ia di'offload'kan, saya bertanya melalui facebook. Jawapannya ialah Lapangan Terbang Ipoh, berhampiran dengan pejabat JHEOA. Saya rasa, dari Ipoh FM1717 dibawa ke Airod dengan lowloader, wallahualam. Sekarang ini masih mencuba mendapatkan maklumat pula siapa kru yang terlibat. Saya nak tahu tarikh sebenar dan juga kisah recovery tersebut.

Salah 1 operasi dalam kajian saya ialah Ops Bamboo. Saya dah temu bual Dato Navaratnam, CO pertama VAT69 dan Supt Syed Zainal, CO 19 PPH (Senoi Praaq). Syed Zainal menceritakan Nuri menghadapi masalah ketika nak mengambil mendiang Inspektor Gunasegaran yang terkorban semasa pertempuran dengan segerombolan PGK di kawasan GOB, pada 9 Jun 1980. Pl Sjnnya, Sjn Long a/k Pandak, telah memburu musuh dan berjaya membunuh seorang PGK, menawan sorang, senjata, peluru, dan dokumen penting. Di atas keperwiraannya, Sjn Long telah dianugerah PGB pada Jun 1981.Saya masih tercari-cari siapa kru yang membawa keluar bodevac itu untuk mendapat kisah sebenarnya. Hingga sekarang, masih tercari-cari...kesian saya.

Para Pembaca Yang Budiman....Saya harap anda semua sudi kongsi bersama pengalaman supaya diabadikan untuk generasi akan datang. Saya memang memerlukan bahan2 untuk kajian saya.  Saya mohon maaf kepada mereka yang saya tak habis2 menganggu, tak kira masa. Saya sungguh menghargai sumbangan dan kerjasama yang dihulurkan. 

Mej Siran Che Mat...Terima kasih.