Pengikut

Isnin, 21 Oktober 2013

Empati

Saya terima emel daripada JHEV berkaitan kisah di  sini yang saya panjangkan kepada agensi tersebut, petikan.....

'3.    Menurut syarat permohonan semasa yang berkuat kuasa iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 21 Tahun 2009 di bawah perkara tajuk Permohonan Perbelanjaan Untuk Pembekalan Anggota Palsu:

        3.    Syarat-syarat dan peraturan-peraturan tambahan bagi permohonan perbelanjaan untuk pembekalan anggota palsu adalah ditetapkan seperti berikut:

            (iv)    permohonan perbelanjaan untuk pembekalan anggota palsu yang berharga melebihi harga siling yang ditetapkan di Jadual 1 hendaklah dirujuk untuk sokongan / perakuan Bahagian Perkembangan Perubatan (BPP), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terlebih dahulu sebelum boleh diluluskan oleh Ketua Jabatan.


Jadual 1: Harga siling bagi permohonan perbelanjaan untuk pembekalan anggota palsu
                                           


Jenis Amputasi

Harga Siling (RM)

Amputasi bawah lutut

5,000.00

Amputasi paras lutut

10,000.00

Amputasi atas lutut

10,000.00

Amputasi ‘ through hip ‘

15,000.00

4.    Setelah meneliti borang permohonan tersebut, permohonan veteran adalah di dalam kategori amputasi paras lutut. Memandangkan kadar sebutharga adalah melebihi kadar siling yang ditetapkan, Unit Perubatan, JHEV telah mengeluarkan surat kepada Kementerian Kesihatan bertarikh 30 Julai 2013 bagi tujuan memohon kelulusan. Untuk makluman tuan, peraturan ini adalah terpakai kepada semua jenis pembekalan termasuk ubat, alat bantu pendengaran, alat-alat ortopedik dan lain-lain keperluan yang ditanggung oleh Kerajaan. Cuma kelulusan dari KKM ini diakui mengambil masa yang agak lama walaupun sudah difollow up berkali-kali.'

Engkohnya begitu le prosidur mendapatkan penggantian alat anggota yang 'rosak'. Agak2nya le, adakah sesuatu yang mustahil untuk pihak berwajib mengkaji semula prosidur tersebut bagi mengurangkan kesengsaraan/bebenan OKU yang kebanyakannya melibatkan insan2 kerdil saja? Tak bolehkah JHEV atau KSU KEMENTAH diberi kuasa sepenuhnya untuk meluluskan pembelian melebihi had siling? Bayangkan jika pembuat keputusan dalam keadaan begitu....Apalah agaknya perasaan mereka kerana terpaksa menanggung keseksaan angkara karenah birokrasi. Tak tahu le saya. Saya hanya mampu bersimpati sahaja. Kesian depa! 

Oh ya, sekarang ni tengah mentelaah buku ke2 (di bawah) yang dipinjamkan oleh Prof Dr Hamzah (di sini). Beliau telah membeli 3 buku melalui 'Amazon (UK)' yang ada kaitan dengan Malaya di suatu ketika dulu. Tak boleh buat 'review' kerana masih belum khatam.

Terbitan pertama pada 2011 dan ke2 2013

Apa nak dikatakan. Jika nak tahu kisah sejarah tanah air kita, kena le baca buku yang ditulis orang asing kerana ramai para wira yang agak keberatan mengabadikan kisah mereka!

JHEV....Terima kasih diatas keprihatinan terhadap rentetan para veteran.

Tiada ulasan: