Followers

Wednesday, September 20, 2017

Akhirnya Diiktiraf!

Sambungan dari SINI...

17 September 2017 mungkin begitu bermakna kepada PW1 Salehuddin bin Ahmad. Pada malam itu, TUDM akhirnya mengiktiraf inovasinya, SALEH STRECHER/STRECER SALEH. Saya yakin ramai tidak tahu salasilah strecer ini. Saya tak berhasrat untuk bersoreh asal-usul strecer atau pun siapa dia itu Saleh. Dah lama ditulis dalam blog ini dan juga turut disiar dalam "Helicopter Heroes" yang disiarkan dalam History Channel pada Ogos 2015. Malahan saya  mendedikasikan sumbangan beliau dalam coffee-table book, Sikorsky S61A-4 NURI: The Old But Faithful "IRON BIRD" (hlm. 133) yang diterbitkan pada 2016.

 Sikorsky S61A-4 NURI: The Old But Faithful "IRON BIRD" 


Saleh Stretcher

Pada malam itu, TS PTU telah menganugerah beliau...

PTU menyerah Sijil Penghargaan kepada PW1 Salehuddin



Diapit oleh anak-anak kesayangannya

En Saleh telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sebenarnya telah menyediakan tek ucapan untuk malam itu. Namun, disebabkan perasaan pilu menyelubinginya apabila melihat rakan seperjuangan yang terkorban dalam tragedi 26.4.1976, beliau tidak mampu membaca tek ucapannya itu. Walau bagaimana pun, beliau telah menghantar tek tersebut kepada saya seperti berikut:

Tek ini diemelkan oleh anaknya, Noorziana Salehuddin, pada 19.9.2017: 

 Assalammualaikum uncle,

First of all, terima kasih byk2 di atas usaha uncle selama ini daripada Helicopter Heroes sehinggalah ke Majlis kelmarin. Terkilan jugalah kerana arwah mak tak berkesempatan menyaksikan semua ni... takpalah tu semua ketentuan ALLAH, kami redha. Alhamdulillah kami anak2 dapatlah juga menyaksikan apa yang telah berlaku. Terima kasih sekali lagi.

Di sini, gee sertakan dokumen yang abah dah edit dan juga speech yang sebenarnya abah nak bagitau pada malam majlis tu... malam tu abah dah tak boleh nak cakap speech yang dia dah plan, sebab sedih dgn tayangan video arwah/mendiang kawan2 dia malam tu... jadi apa yang abah plan nak cakap memamg tak terkeluar...

Thank again,

Saya sungguh terharu membaca tek dan juga emel tersebut. Seperti yang saya nyatakan diposting sebelum ini, saya bersyukur kepada Ilahi kerana akhirnya TUDM menghargai inovasi En Salehuddin.

Kepada En Salehuddin....Saya tidak mengharapkan apa2 balasan. Apa yang mampu saya ucapkan diatas kata2 saudara dan juga kedua-dua anak Encik hanyalah.....TERIMA KASIH ENCIK.

Tuesday, September 19, 2017

HUT KE 50 "THE OLD BUT FAITHFUL IRON BIRD...NURI"

17 September 2017....TUDM telah menganjur HUT ke 50..5 dekad..1/2 abad Nuri menyumbang bakti kepada pembangunan dan keselamatan negara Malaysia tercinta ini di Wisma Perwira KEMENTAH. Sebaik sahaja pihak penganjur menguar-uarkan dalam WhatsApp, saya terus tempah tiket ETS dan hotel. Saya memang looking forward untuk hadir ke majlis ini. Almaklum saje le...saya memang passionate tentang Nuri.

Saya juga telah menghubungi Mej Benjamin Lee di New Zealand dan Lt Kol Richard Jalleh TUDM (B) di Perth, Australia, mengenai majlis ini. Mereka turut teruja untuk menghadirinya.

Jadi, pada 17 Sep 17, saya dan Mej Hussein Shah dari Jitra sementara Lt Kol Harun Ayob dari Arau berlepas ke KL menaiki ETS. Kapt Ismail Bakar turut pergi ke KL tapi menaiki ETS dari Sungai Petani lewat sikit. Semua dok kat NU Hotel, Brickfields.

Saya bersyukur kerana pihak penganjur sedia mengatur pengangkutan dari hotel ke Wisma Perwira, KEMENTAH dan balik.
Sementara menunggu 2 orang lagi turun, veteran ini dan Lt Kol Harun sempat bergambar

Veteran dari utara Semenanjung sempat bergambar depan hotel 6 bintang sementara menunggu kenderaan. Dari kiri: Hussein Shah, NIBS, Harun, Ismail

Dari kiri: F/Sjn Peter Nunis, PW1 Aru, ???, Lt Kol Azmi Ibrahim, NIBS, PW1 Pak Singh, ???, Kapt Mohd Zom, PW1 Mutalib, Mej Ismail Terapshah

Bersama Mej Ben Lee dan Ailsa

Sebahagian daripada para hadirin

Dari kiri: Brig Jen Dato' Hussein, Brig Jen Dato' Rosli, Lt Kol Khairuddin, Mej Raja Badrul, Lt Kol Affendi, NIBS, Pak Singh, Kol Mohd Amin

Dari kiri: PW1 Abdullah Basirun, Jen TS Yunus Tasi, PW1 Salehuddin, Lt Kol Richard Jalleh, NIBS, PW1 Mohd Isa, AVM TS Sulaiman Sujak

Bersama Mej Jen Dato' Fauzi Hussein

Bersama Lt Kol Leong F.S. PTU dan Mej Peter Wong

Bersama Brig Jen Raja Ahmad TUDM

Anugerah dari Sikorsky kepada para penerima PTU

Saya juga bersyukur kepada-Nya kerana penganjur tidak melupai 5 wira TUDM yang KIA pada 26.4.1976 semasa Op Gubir 11. Pihak penganjur telah mengundang Raizal Faris, anak kepada arwah Kapt (U) Mustaffa Kamal, dan Wan Muzaffar, anak arwah Wan Munsif.

Dari kiri: Raizal Faris Mustaffa Kamal, Lt Jen Dato' Sabri Adam, NIBS, Wan Muzaffar Wan Munsif

Saya ada 2 objektif menghadiri majlis. Yang pertama sudah pasti nak jumpa long-lost friends. Yang ke2 ialah untuk mengambil tanda tangan para responden yang saya temu bual untuk kajian saya. Saya pakai redah saja suruh mereka sign sehingga sorang tu kata saya ini macam ceti...dengan 1 briefcase dan kertas untuk depa sign. Ceti...ceti le...janji transkrip ditandatangani. Dalam kesibukan ini, jujur saya katakan saya hanya sempat ambil mushroom soup, seketul bun, dan sedikit ketul ayam.

Saya bersyukur kepada-Nya kerana akhirnya sumbangan PW1 Salehuddin bin Ahmad yang terkenal dengan "Saleh Stretcher" diiktiraf dan diberi penghormatan untuk berucap di atas pentas. Mungkin ramai yang tidak menyedari, panggilan Saleh Stretcher berkekalan sehingga kini walaupun strecer yang digunakan sekarang dibekal oleh pembekal, tidak lagi dibuat di bengkel pangkalan.

Bila kenderaan hantar balik ke Brickfields, baru rasa lapar dan yang 3 orang lagi menemani saya pi pekena tosai dengan air suam. Sorang itu sempat pekena roti canai lagi...he...he...he.

 Pekena tosai pada jam 0100 18.9.17

Saya dan Harun berlepas balik dengan ETS jam 0705 sementara yang 2 orang lagi lewat sikit.

Saya juga bersyukur kepada-Nya kerana dapat menghadir majlis ini. Mungkin ini kali terakhir saya menghadiri majlis besar-besaran yang membabitkan Nuri. Saya dimaklumkan No. 7 Skuadron, PU Kuching, akan menganjur sambutan HUT 50 tahun penubuhan Skuadron pada 2018. Saya tak mungkin hadir kerana saya tidak pernah berkhidmat di skuadron tersebut.

Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan TERIMA KASIH kepada TS PTU, Mej Jen Dato' Johar Razali, Kol Kahar, Mej Anuar, ahli2 jawatankuasa, dan kesemua mereka yang terlibat menganjur majlis yang begitu bermakna kepada saya dan menyediakan kenderaan untuk kami ber4.

Friday, September 1, 2017

HUT HARI KEBANGSAAN & NURI

31 Ogos 2017 akan terpahat dalam minda saya, insyaAllah.

Apa yang begitu signifikan tarikh tersebut? Biasalah negara menyambut HUT Kemerdekaan pada tarikh keramat itu sebelum diberi jenama semula HUT KEBANGSAAN mulai 2015.

Ha...pada tarikh tersebut, buat pertama kali dalam sejarah TUDM, mungkin negara juga, negara tercinta ini memberi penghormatan kepada kru The Old But Faithful Iron Bird...NURI sempena menyambut 50 tahun instrumen peperangan menyumbang bakti demi keselamatan dan pembangunan negara. TUDM berjaya menyakin gomen supaya perarakan kali turut melibatkan para veteran kru yang terlibat ketika negara menghadapi ancaman komunis disuatu ketika dulu.

Penglibatan saya dalam perarakan ini bermula pada 26 Ogos. Dato' Abdul Rahim PGB PTU menghubungi saya dan menyarankan saya turut hadir. Saya agak keberatan kerana 1 Sep dah Hari Raya Aidiladha. Lagi pula masa itu semua tiket ETS dari Anak Bukit atau A. Setar, dan juga Bukit Mertajam semuanya habis. Ya lah...orang semua nak balik raya, lagi pula cuti panjang.

Tetapi alasannya membuat saya fikirkan semula dan akhirnya bersetuju untuk hadir. Cari punya cari, dapat le tiket Firefly. Tapi tambangnya pun faham2 saje le kerana demand exceeds supply. Dan booked hotel kat Brickfields. Selain saya, beliau juga berjaya meyakin PW1 Mohd Isa bin Mohd Noh dari Ipoh untuk hadir. Mungkin ramai di kalangan TUDM yang tidak mengetahui bahawa beliau adalah salah seorang daripada 10 orang pelopor AQM helikopter TUDM. Jadi, kami berdua merupakan peserta dari luar Lembah Klang. Isteri dan cucu2nya ikut bersama.

Pagi 30 Ogos...terbang le ke KL. Dato' Rahim beritahu pihak beliau akan ambil/hantar saya dari Subang dan sebaliknya. Namun demikian, tawaran ini tidak digunakan kerana TUDM sedia mengambil saya dari Subang ke KL Sentral dan back ke Subang pada 31.8, syukur alhamdullah. Tanpa kenderaan, berat juga tu.

31.8 jam 0530..Bersama En Mohd Isa sementara menunggu anaknya membawa kami ke PU KL pada jam 0530. Banyak kenangan bersama beliau. Kami berdua dan Kapt Eddy Yong (kapten pesawat) terlibat dalam pembikinan filem Hollywood "Paper Tiger" yang dibintangi oleh mendiang David Niven 7-14 Ogos 1974 

Sarapan di Masjid PU KL selepas solat subuh

Sempat The Magnificent 7 bergambar

Sementara menunggu giliran menaiki kenderaan

Siap sedia di atas kenderaan

Bermulanya pergerakan


Perjalanan balik ke PU KL selepas perarakan

Dato' Rahim bermurah hati untuk menjamu para veteran di KGAT

Dari kanan: Kol Kahar TUDM (kordinator), Kapt Bhagwan Singh, Mej Jen Dato Haji Yahya, PW11 Patrick Lee, Mej Gooi, Kapt Tien, Mej Jen Dato' Che Yahya, Lt Jen Dato' Nawi Alias,Mej Lim A.P., Kapt Syed Busri, PW1 Pak Singh, Kapt Raja Mohamed, Mej Sheo A.J., Mej E. Cross, Jen TS Ahmad Saruji, Brig Jen Dato' Abdul Rahim, Kol Amin Radzi, NIBS, Mej Kalai, Kapt Murad, Kapt Dato' Zainal, Mej Jen Dato' Ibrahim Hashim, PW1 Mohd Isa, Mej Dato' Sim K.P., PW1 Mohdan (kordinator PVTUDM). Tiada dalam gambar: Jen TS Suleiman.

Selepas itu, saya pun dihantar ke Subang pada lebih kurang jam 1200. Melepaklah di Skypark sementara menunggu penerbangan Firefly pada jam 1840.

Jujur saya katakan, I really enjoyed it and it was worth the money and time taking part in this parade. Ini buat kali pertama dan mungkin terakhir saya diberi peluang mengambil bahagian in such a national event. Untuk itu, TERIMA KASIH Dato' Rahim di atas undangan. 

Dengan pengiktirafan negara ke atas Talian Hayat kepada para anggota PK di suatu ketika dulu, kini tinggal hanya 1 tahap lagi untuk menuju puncak kejayaan mengenai obsesi saya terhadap Nuri, insyaAllah. Apa2 pun, saya hanya mampu berusaha, Allah menentukan semuanya. Pasti ada hikmahnya, waalahualam.

Dari PTU ...Thank you for taking part. I am proud of U all.

Respons Dato' Rahim terhadap komen PTU .....A rare honour indeed.

Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan kepada:

  • PTU 
  • Kol Kahar TUDM & staf yang telah memberi yang terbaik dalam menjayakan event ini. Terima kasih juga kerana menyediakan kenderaan kepada saya dan "sumbangan beret".
  • Lt Jen Dato Bakar, Dato' Abdullah Dash, En Mahdan dan staf PVTUDM. 
  • Dato' Rahim yang membiayai makanan di KGAT.  
MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA