Followers

Saturday, December 31, 2011

Semoga 2012 Membawa Keberkatan

Sungguh pantas masa berlalu! Tanpa disedari, 2011 hanya tinggal dalam kenangan. Walaupun menjawat status 'PESARA SEPENUH MASA', masa saya dipenuhi dengan aktiviti, justeru istilah 'bosan' tidak wujud dalam kehidupan seharian saya setakat ini, Syukur Alhamdulillah.

Diimbas kembali di antara kejayaan bagi saya sepanjang 2011 ialah....

~~Akhirnya berjaya melobi kerajaan untuk memberi 'Elaun Kenangan' kepada penerima JPP & PTU setelah memperjuangkannya semenjak awal 2009. YAB PM mengumumkan pemberian elaun tersebut pada 30 Julai  di Port Dickson 

~~Setelah terpaksa menempuh pelbagai rintangan, akhirnya berjaya juga menerbitkan buku di atas secara Sdn Bhd

~~Dan sungguh terharu apabila YB Menteri Pertahanan pula sudi melancarkan buku saya pada 2 Ogos=2 Ramadan. Mana tidaknya...Siapalah mejar pencen ini! 

~~Berjaya melobi kerajaan agar penerima JPP, PTU & KPK turut dijemput sempena menyambut Hari Pahlawan setiap 31 Julai dan Hari Kemerdekaan setiap 31 Ogos. Implementasinya? Wallahualam....

YBhg. Tan Sri KSN,

Saya juga mengucapkan terima kasih atas peringatan dan pandangan yang diberikan. Pada minggu lepas saya telah mengeluarkan penegasan kepada semua pegawai-pegawai khususnya Ketua Bahagian di PAJPM dan beberapa agensi dibawah saya supaya sentiasa membaca dan mengambil tindakan serta respon segera keatas email/termasuk lain-lain komunikasi  yang diterima walaupun pada waktu lepas pejabat atau hujung minggu. Pekara ini amat penting pada saya dan mengingatkan kepada pegawai-pegawai saya supaya kita tidak lagi berkerja selama 8 jam tetapi  kerja-kerja pejabat juga  boleh dilakukan dirumah/diluar  sejajar dengan kemudahan komunikasi yang ada.

2. Mengenai jemputan mengenai Hari Malaysia/kemerdekaan saya akan pastikan supaya jemputan-jemputan kepada tetamu yang sepatutnya diundang tidak akan tertinggal lagi.

Terima kasih.

Othman Mahmood.
23.10.11

Ybhg. Datuk Wan Hamidah- Harap bincang pekara dua diatas dalam mesyuarat mingguan PAJPM.

From: Tan Sri Mohd Sidek b. Hassan [mailto:sidek@pmo.gov.my]
Sent: Sunday, October 23, 2011 8:27 AM
To: nor ibrahim sulaiman
Cc: YBhg. Dato' Sri Kamaruddin Bin Siaraf; YBrs. Dr. Haji Ismail bin Haji Ahmad; YBhg. Datuk Wan Hamidah Binti Wan Ibrahim; Datuk Othman Bin Haji Mahmood
Subject: RE: ALTERNATIVE MEDIA

Wa’alaikummussalam Mejar.  Saya mohon berbanyak maaf kerana terlambat benar membaca mel Mejar.  Tidak ada alasan yang munasabah yang boleh saya berikan! Dan oleh itu saya tidak akan memberinya.

2.      Saya memahami dan menghargai pandangan-pandangan yang diberikan dan InsyaAllah dimana yang boleh akan dilaksanakan.  Terutamanya untuk mengingatkan diri saya dan lain-lain pegawai bukan sahaja untuk membaca e-mel dan lain-lain komunikasi yang diterima tetapi menjawabnya.

3.      Spesifik mengenai jemputan ke perayaan Hari Malaysia/Kemerdekaan saya percaya Datuk Othman Mahmood, TKSU Kanan JPM akan mempastikan ianya tidak lagi terlepas pandang untuk tahun-tahun mendatang.

Sekali lagi saya memohon maaf jua dan mengucapkan terima kasih atas ingatan yang diberikan.
  
(SIDEK HASSAN)
23 Oktober 2011

Ada juga yang menyedihkan. 01 Julai, TUAH, kucing kesayangan keluarga saya semenjak dilahirkan 13 tahun lalu telah meninggalkan kami buat selama-lamanya di hadapan mata kami....
TUAH...Ahli keluarga

Kejayaan terakhir pada 31 Disember 2011...Saya menjadi naib johan 'Monthly Medal (MM)' di Kedah Kelab DiRaja pagi tadi. Saya main 9-lubang: Senior Golfers, >55 tahun, diberi opsyen bermain 9-lubang dalam MM. Hadiah? Baucer RM70 yang boleh di'contra' dengan pembayaran yuran bulanan...He...He...He.

Azam tahun 2012? Hanya memohon kepada Allah agar diberikan kesihatan dan semua amal ibadat diberkatiNya.

Para Pembaca yang saya hormati. Kejayaan ini mungkin tidak tercapai tanpa sokongan dan galakan daripada anda semua. Untuk itu, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan...

TERIMA KASIH & SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012. SEMOGA APA JUA AZAM AKAN TERCAPAI DENGAN JAYANYA, INSYA-ALLAH

Thursday, December 29, 2011

Biasa Le Tu!

Sehingga kini, tiada sebarang respons daripada penerima-penerima, termasuk yang di'cc'kan, e-mel/surat yang saya hantar sepertimana yang saya coretkan di sini dan di sini. Siapalah yang nak melayan kerenah mejar pencen ini...membuang masa sahaja!! Tak apalah. Saya cuba pula menghubungi seorang wartawan mencadangkan agar beliau menulis rencana berkaitan dengan rentetan saya ini.

Petikan e-mel saya '....Sungguh sedih apabila difikirkan bahawa wira-wira yang sedia berkorban nyawa dan raga dipinggirkan. Manakala 'wira-wira sukan' yang mengharumkan negara disanjung dengan pelbagai imbuhan.'

Ini respons beliau.... 
To: "nibsny@yahoo.com" 
Sent: Wednesday, 28 December 2011 12:13 PM
Subject: Syor pesara tentera diberi sumbangan


****salam mejar, bahan story ini saya telah hantar ke ibu pejabat kuala lumpur pada 23 Disember lepas***

 ALOR SETAR 23 Dis. _ Seorang aktivis veteran tentera mencadangkan agar semua kerajaan negeri memberi sejumlah sumbangan kepada bekas anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bermastautin di negeri masing-masing.

 Bekas juruterbang helikopter Nuri, Mejar (B) Nor Ibrahim Sulaiman, 62, berkata, ia sebagai menghargai jasa dan pengorbanan mereka yang sanggup mempertaruhkan nyawa demi mempertahankan negara.

 ''Golongan ini satu ketika dahulu sentiasa bersedia untuk berkorban mempertahankan negara tanpa mengenal erti penat lelah.

 ''Saya percaya kerajaan negeri di seluruh negara tidak menghadapi masalah memperuntukan sejumlah dana sebagai 'saguhati' kepada wira-wira ini sekali gus mencerminkan penghargaan terhadap mereka,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

 Nor Ibrahim yang menghasilkan buku bertajuk Coretan X Nuripilot mengisahkan pengorbanan pasukan tentera mempertahankan negara ini daripada komunis, mencadangkan sumbangan berkenaan diberikan pada Hari Pahlawan iaitu tanggal 31 Julai.

 Katanya, veteran pasukan keselamatan negara khsususnya yang cacat anggota badan kerana terlibat dalam pertempuran di era insurgensi dan para penerima pingat Kepujian Perutusan Keberanian (KPK) wajar diberikan sumbangan tersebut.

 ''Ini kerana penerima KPK terkecuali daripada menerima Elaun Kenangan seperti yang dinikmati penerima Seri Pahlawan (SP), Pingat Gagah Berani (PGB), Pingat Tentera Udara (PTU) dan pingat Jasa Perkasa Persekutuan (JPP) walaupun ia tergolong dalam kategori Anugerah Perkasa Persekutuan,'' ujarnya.

 Nor Ibrahim berkata, selain pengiktirafan, sumbangan itu akan sedikit sebanyak membantu golongan berkenaan terutama yang berdepan dengan masalah kesempitan wang dalam mengharungi kehidupan seharian.

 Menurutnya, tidak semua pesara tentera hidup senang di hari tua memadangkan ramai di kalangan mereka tidak berpencen di samping faktor kecatatan anggota dan tahap kesihatan menjadi punca mereka tidak mampu mencari nafkah.

 Katanya,  jika setiap kerajaan negeri bersetuju meluluskan cadangan sedemikian, ia dapat membantu dan membela nasib bekas tentera yang berpendapatan rendah dan tidak mempunyai pekerjaan tetap bagi menampung perbelanjaan isi rumah lebih-lebih lagi taraf hidup masa kini semakin tinggi.

 ''Apa jua jumlah sumbangan sudah pasti memberi makna kepada mereka,'' katanya.

Apakan daya, bahan cerita ini tidak disiarkan!! Apa pun, saya ucapkan ribuan terima kasih kepada wartawan  berkenaan kerana sudi melayan kerenah saya ini. Dan saya pula sudah mencuba....Allah yang menentukannya.  

Sekiranya ada di antara para pembaca yang sentiasa bergesel bahu dengan orang kenamaan, terutamanya MB/KM, Exco & ADUN, apa kata anda 'sound-sound' sikit pada mereka tentang isu ini. Manalah tahu...entah-entah terbuka hati mereka untuk melaksanakan saranan ini. 

Sebenarnya saya tak melepas peluang mengenengahkan perkara ini apabila bertemu dengan individu yang pada saya boleh mempengaruhi mereka yang membuat keputusan. Ada satu insiden, saya terserempak dengan seorang politikus di kedai dobi di Alor Setar. Apa lagi, saya pun meluahkan pandangan saya ini walaupun tidak mengenali beliau. Sepertimana yang sudah dijangkakan, jawapannya '.....Baiklah mejar. Faxkan butir-butir pada saya. Saya akan cuba'. Memang saya faxkan dokumen-dokumen terbabit tapi faham-fahamlah sajalah maksudnya. Biasa le tu!

Monday, December 26, 2011

Mungkin Menjadi Kenyataan?

Mungkin ramai dah cemuih membaca coretan berkaitan kisah 'Reunion' di sini. Tapi tak kisahlah, janji saya akan cuba sedaya upaya meyakin pihak terbabit untuk mempertimbangkan cadangan saya. Manalah tahu, tut...tut...dipersetujui. Jadi, saya pun hantarlah e-mel berikut kepada PTU....   

From: nor ibrahim sulaiman 
To: PTU 
Cc: Dato Roslan TPTU ; PS1 Muzium ; Dato Muslim 
Sent: Friday, 23 December 2011 11:37 AM
Subject: PERJUMPAAN PARA VETERAN ERA INSURGENSI

Assalamualaikum Tan Sri,

Maklum balas daripada pembaca-pembaca buku saya - Coretan Xnuripilot - menunjukkan ramai rakyat Malaysia  sebelum ini tidak mengetahui peranan yang dimainkan oleh TUDM di era insurgensi. Saya bersyukur kepada Ilahi kerana sedikit-sebanyak sumbangan saya telah menonjolkan TUDM. Tidak lagi penentangan negara terhadap pengganas komunis hanya fokus kepada Tentera Darat dan PDRM sahaja.

Di sini, saya ingin mencadangkan kepada TUDM agar menganjurkan satu perjumpaan bagi mereka yang terlibat dalam operasi-operasi menentang pengganas komunis. Ia seharusnya turut melibatkan warga TDM dan juga balu-balu/anak-anak wira-wira yang terkorban dalam Tragedi Gubir 26 April 1976  serta  2 orang warga 'Air Rescue Team' yang terkorban dalam pesawat Nuri ketika Ops Selamat Sawadee.

Pada saya, tarikh yang difikirkan sesuai ialah 1 Jun 2012 sempena Hari TUDM manakala lokasinya pula ialah Muzium TUDM.

Sekian untuk pertimbangan pihak Tan Sri. Terima kasih.

MEJAR NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN TUDM (B) 

Tanpa diduga, saya terima respons ini...

From: "rodzalinov@hotmail.com" 
To: nor ibrahim sulaiman 
Cc: Dato Roslan TPTU ; PS1 Muzium ; Dato Muslim 
Sent: Friday, 23 December 2011 11:57 AM
Subject: Re: PERJUMPAAN PARA VETERAN ERA INSURGENSI

Dear nor,
A good idea but need to identify if it can jive with the concept next year's celebration. Will pass the matter to TPTU, the chairman of HUT, for further deliberation.

Warm regards and happy 2012

Apa lagi, saya pun sms pula kepada TPTU. Petikan '....Sekiranya cadangan dipersetujui, ia tak semestinya diadakan pada 1/6/2012. Saya sedia maklum jadual TUDM pada hari itu terlalu padat. Anyway, harap mendapat pertimbangan sewajarnya dpd Dato'. TK'.

Hanya syukur Alhamdulillah yang boleh saya ucapkan sekiranya perjumpaan ini menjadi kenyataan...Tak kisahlah bila. Apa pun, saya telah mencuba....Allah yang menentukan.

Friday, December 23, 2011

'Dog-Tag'

Merujuk coretan ini, salah seorang xpegawai TUDM yang saya kenal di majlis tersebut (mungkin beliau 'terlupa' siapa saya kerana saya tidak pernah berkhidmat di bawah beliau) ialah Jen Tan Sri Saruji, xPTU. Apa lagi, saya pun bertanyalah kepada beliau tentang Tragedi Gubir 26 April 1976. Beliau, ketika itu berpangkat Mejar (U), adalah salah seorang anggota Lembaga Penyiasatan. Lain-lain ahli ialah Lt Kol (U) Johnny Lim dan Kapt (U) Santhanam (Jurutera).

Saya bertanyakan sama ada beliau masih ingat # 'airframe' pesawat. Jawapannya ialah sudah lupa kerana insiden berlaku terlalu lama. Menurutnya, bahagian pesawat yang tidak terbakar ialah 'ekor' (pylon) kerana ia tercerai daripada bangkai pesawat. Terdapat beberapa lubang pada ekor tersebut akibat ditembusi peluru.

Menurut beliau lagi, dua warga 'Air Rescue Team', arwah L/Kpl Kamarulzaman dan arwah L/Kpl Suandi, mudah dikenal pasti walaupun terbakar kerana 'dog-tag' yang mereka pakai terlekat pada tubuh mereka. Banyak lagi yang mahu saya tanya tetapi masa tidak mengizinkan.

Saya sentiasa memakai dog-tag ini ketika membuat penerbangan. Sebenarnya ada 2 keping; kepingan 'rectangle' dah hilang entah kemana.

Kepada Pilots yang membaca coretan saya ini, amalkanlah memakai dog-tag ini. 

Tuesday, December 20, 2011

Dengar...Dengar...Dengar

Setiap tahun saya menunggu ketibaan Disember. Perlu dinyatakan di sini, saya tidak meraikan ketibaan jam 0001 1 Januari. Kebiasaannya di waktu itu saya nyenyak tidur tanpa sebarang mimpi.

Sebagai salah seorang tuan punya syarikat, ASNB, saya telah mengarahkan CEO untuk mengumumkan pemberian dividen dan bonus. Kebiasaannya diumumkan selepas 16 Disember.

19 Disember 2011...CEO yang melaksanakan tugasnya dengan penuh amanah, telah mengumumkan pemberian dividen 7.65 sen/unit dan bonus 1.15 sen/unit. Nak memudahkan perkiraan, purata pulangan yang akan diterima oleh saya ~8.3 sen/unit = 8.3%. Syukur Alhamdulillah.

Kira-kira beginilah. Anggaran pulangan TANPA CUKAI yang akan diterima sekiranya jumlah simpanan yang tidak diusik dari 1 Januari 2011 sehingga 31 Disember 2011.....

1.   RM100K x 8.3%  = RM8300  = ~ RM690/bulan
2.   RM500K x 8.3%  = RM41500= ~ RM3458/bulan
3.   RM1 Juta x 8.3% = RM83K    = ~ RM6900/bulan

Mustahil boleh simpan sebanyak RM1 juta dalam ASB? Jawapannya...SUDAH TENTU TIDAK MUSTAHIL. Cuba imbas kembali coretan saya di sini.

Saya pasti ramai yang dah 'cemuih' dengan nasihat mejar pencen ini. Tapi percayalah, nawaitu saya hanya untuk pembaca memikirkan masa hadapan apabila tiba masanya terpaksa mengucap 'adios' kepada organisasi yang menyara kehidupan anda sekeluarga sebelum ini.

Anda senang, itu hak anda. Anda susah, itu juga hak anda. Senang dan susah anda tanggung sendirilah. TEPUK DADA, TANYA SELERA. 

Thursday, December 15, 2011

Bukannya 'Reunion'

13 Disember 2100, jam 1200, memandulah saya ke Kuala Lumpur selepas bermain 9-lubang. Tujuan adalah untuk memenuhi jemputan xbos, Brig Jen Dato' Richard Robless, bagi menghadiri program 'Legacy of Heroes' di Pangkalan TUDM Kuala Lumpur yang saya coretkan di sini. Kan tak pergi kut kerana beliau sedia membiayai penginapan saya di Seri Pacific Hotel. 

14 Disember, jam 0800...Saya pun beradalah di Pangkalan. Sementara menunggu jam 0900 apabila program dijangka bermula, saya telah terbaca laporan ini dalam NST. Seramai 70+ warga TUDM yang ada kaitan dengan Nuri, telah diraikan oleh Sikorsky pada 13 Disember.

Apakah sebenarnya 'Legacy Of Heroes'? 
Bukanlah apa yang saya sangkakan...Bukannya satu 'reunion of Nuri aircrew'! Ia hanyalah satu program dimana syarikat Sikorsky sedang giat mempromosikan pesawat S92 mereka ini di seluruh negara Asia. Sebagai wakil syarikat Uncle Sam ini, Rajawali Aerospace dipertanggungjawabkan untuk mengurus keperluan Sikorsky. Saya dan Lt Kol Frank Chong TUDM (B) adalah tetamu kepada Dato' Robless. Tetamu yang dijemput hari itu ialah anggota Cawangan Udara PDRM.

Dari kiri: Dato' Richard Robless, Lt Kol Frank Chong, He...He...He

Saya ini macam  dinosaur.... spesies yang dah pupus! Mana tidaknya, 'instrumentation' di kokpit memang jauh beza dengan apa yang saya tahu. Sekarang ini orang dah tak main dengan 'analogue instruments'; tak sibuk mengawasi 'Ts & Ps', tak letak tangan dekat SSL (Speed Selector Lever) ketika 'take-off' atau 'landing', dan lain-lain. Dah tak pakai 'FMS' (Fuel Management System) seperti gambar ini. Sekarang orang cakap pasal 'glass cockpit (GC)'. (Sebenarnya GC dah lama wujud tapi hanya saya tidak berkesempatan 'merasa' penggunaannya).

Sungguh teruja dibuatnya apabila diberi peluang untuk mengikuti 'demo flight'. Tak kisahlah hanya sebagai penumpang sahaja. Penerbangan ini selama 30 minit. Mana tidaknya, kali terakhir saya terbang dengan helikopter ialah pada 27 Januari 1992 dengan Alouette 111 ketika menduduki ujian bagi lesen ATPL. 

Lihatlah perbezaan instrument panel. Gambar bawah 'glass cockpit'. Ini sungguh memudahkan juruterbang mengendalikan pesawat.

Yang paling saya kagum ialah helikopter ini dilengkapkan dengan kemudahan bagi membantu Kuatermaster  Udara (KU) ketika membuat 'winching'. Bila pesawat dalam mode 'auto hover', kapten pesawat boleh menyerahkan 'control' kepada KU untuk mengendali pesawat ke kiri, ke kanan, ke depan atau ke belakang dengan had laju tidak melebihi 15 knots. Ini memudahkan  kerja KU. Beliau tidak lagi perlu membuat 'pattering' kepada juruterbang supaya 'survivor' berada selari dengan 'hoist'. KU hanya perlu menggunakan 'hand-held portable control' bagi menentu arah yang diperlukan. Walaubagaimana pun, kapten pesawat boleh 'override'

Bergambar bersama Test Pilot

Saya sempat menyarankan kepada Regional Sales Manager agar Sikorsky turut menghargai para veteran anak kapal Nuri terdahulu. Mengapa pengiktirafan hanya dihadkan kepada mereka yang masih berkhidmat? Menurut beliau memang ada cadangan dan mungkin akan diadakan pada April 2012 sempena DSA. Tunggu dan lihat sajalah.

Lepas makan tengah hari yang disediakan, paculah kereta balik ke 'home sweet home'. Apa pun, memang berbaloi perjalanan ke Kuala Lumpur kali ini. Syukur Alhamdulillah.

Dato' Richard....Terima kasih.

Saturday, December 10, 2011

Professional Caddies

You know, I never realised that the government, through Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) of the Ministry of Youth and Sports, organises course for those interested to be 'professional' caddies! I saw the poster below at the notice board of Darulaman Golf & Country Club....


AKBG is now inviting new applicants for a 9-month course, including 3 months practical training. Well, for those youngsters who aspire to be Tiger Woods of Malaysia but stop short due to financial constraints, should seriously consider applying for this course. You've to start somewhere and this opportunity is the first step to fulfilling your dream. Mind you, the course is FOC and over & above, successful applicants are given RM100 monthly as pocket money throughout the duration of the course.

Professional caddies are hard to come by. Most golfers, including me during my heydays (he...he...he), really appreciate the services of 'good' caddies. Nowadays, I'm very reluctant to engage caddies unless club's rulings insist that golfers must 'take' caddies. The reason is simple....I'm not willing to depart with my hard-earned pension just to let them pull my trolley. You see, most of the caddies that I know, are nothing more than 'bag carriers/trolley pullers'. What's the purpose of paying RM50.00 when I've to look for my ball if it doesn't land on the fairway? There're caddies who can't even tell between  'irons' and 'woods'. And it costs RM40/18 holes + RM10.00 tips! But what to do when the club's rulings insist that golfers must take caddies for club-organised tournaments. Fortunately for me, most of the time, there were insufficient caddies to go round. (This isn't DGCC's rulings).    

Of course, many disagree with me; RM50 pun berkira ke? Their reason is also simple....Most of these caddies are school children trying to earn extra income during weekends. Well, it's up to the individual; the choice is yours. If one doesn't mind paying...go ahead and nobody is stopping you. As for me, I do mind! 

There're golf professionals who started their career from being caddies. This vocation offers a golden opportunity to those Tiger Woods wannabe. Well...Think about it.

Tuesday, December 6, 2011

Bermula Di Negeri Teman?

Bila saya membaca lapuran berikut dalam NST, terfikir jugalah yang negeri teman ini 'not bad' sehingga sedia memperuntukkan RM34K hanya untuk menjayakan Mesyuarat Tahunan Perwakilan PBTM yang diadakan di Lumut. 
Minda pun mulalah memikirkan macam-macam. Kalau majlis tersebut pun gomen negeri Yop boleh 'taja', kemungkinan besar depa akan mempertimbangkan cadangan saya seperti yang saya ajukan kepada kerajaan Negeri Jelapang Padi di sini. (Sehingga kini tiada sebarang respons daripada gomen negeri Kedah. Biasalah tu!!!) Jawabnya, pindalah sedikit isi kandungan e-mel tersebut kepada bentuk surat. Dan melayanglah surat berikut ke Ipoh....

Sebentar tadi saya dah hubungi Pejabat MB dan juga PBTM Cawangan Negeri Perak. Mereka  mengesahkan penerimaan surat tersebut. 

Pembaca....Saya sudah pun memulakan langkah pertama. Sekarang terpulang kepada organisasi terbabit melobi kerajaan negeri agar pengiktirafan sewajarnya diberi kepada wira-wira yang tak didendang.

Terlupa pula. Wartawan NST yang menulis laporan di atas, PETER NUNIS, adalah mantan PW2, seorang 'Gunner Alouette Gunship' yang saya coretkan di sini dan penerima KPK. 

Sunday, December 4, 2011

Selamat Pengantin Baru - Iman & Ezzah

Cuti Sekolah=Majlis Perkahwinan....Biasalah tu! 3/12/2011 jam 1000, terbanglah saya ke KL dengan 'firefly' untuk meraikan majlis perkahwinan anak penakan, Iman (Aidi Sherriman - anak bongsu kakak saya) dengan pasangannya Ezzah Fadzillah Harreh. Dari Subang Skypark, saya dibawa terus oleh adik (Cik Su) ke lokasi majlis, iaitu masjid yang betul-betul di belakang MAS Training Centre, Kelana Jaya. Majlis akad nikah telah diadakan di Tawau pada 25/11/2011 diikuti majlis persandingan keesokan harinya.

 Senyum lebar kedua mempelai

Adik-adik saya, Intan (Thalasiah) dan Mek (Ahmad Kamaruddin) serta isterinya, Norehan, selamat kembali dari Mekah pada jam 0130 pagi itu. Jadi, sempatlah mereka menghadiri majlis tersebut walaupun masih lagi mengalami 'jet lag'.

Dari kiri: Mek, Ida, saya dan mak

Dalam majlis sebeginilah masanya bertemu kaum keluarga yang sudah lama tidak berjumpa....

Dari kiri: Mek, Othman Khairi, Wan Ismail Khairuddin, saya. Peminat setia 'Panca Sitara' 

Iman & Ezzah....Ayah Ngah mengucapkan 'Selamat Pengantin Baru' disertai dengan doa agar berkekalan sehingga keakhir hayat.