Pengikut

Selasa, 21 Januari 2014

Proposal

Dah nak masuk hampir 2 minggu saya duduk depan komputer menaip 'proposal' tentang peranan Nuri di era kebangkinan semula pemberontakan bersenjata PKM. Menurut beberapa buku, aktiviti tersebut bermula apabila PKM melancar serang hendap terhadap PPH di jalan Kroh-Betang pada 17/7/68. Muzium PDRM telah menghantar kisah hitam itu..
Dengan penuh keyakinan yang mereka telah bersedia, kumpulan bersenjata PKM telah melancar serang hendap terhadap konvoi Pasukan Polis Hutan (PPH) dalam perjalanan dari Kroh (Pangkalan Hulu) ke Betong pada 17 Jun 1968 lebih kurang jam 5.00 petang. Unit terlibat ialah Strike Force daripada Platun 11 Batalion 1, Kompeni C, PPH Ulu Kinta dan Platun 11 Batalion 2 untuk tugas menjalankan tugas “Ops Sawadee Salam”.  Sebelum itu, Platun 11, Batalion 2, PPH Ulu Kinta, yang diketuai oleh ASP G/3067 Tan Hun Tiong (Johnny) bersama enam orang anggota telah bergerak ke setor di Sungai Petani untuk mengambil kawat duri untuk dibawa ke Tek di Betong. Kemudiannya bergabung bersama pasukan Strike Force yang bermalam di Pangkalan Batalion 19 PPH, Kroh.
Maklumat awal mengatakan ada ura-ura pihak komunis akan menyerang Tek PPH di Betong. Atas sebab itu, pasukan bantuan dan kawat duri diperlukan untuk mengukuh pertahanan. Setelah semuanya berkumpul di Pangkalan Batalion 19, Kroh, konvoi mula bergerak dengan didahului oleh Inspektor Malik diikuti oleh tiga buah lori yang turut dimuatkan dengan katil tambahan untuk dibawa ke Tek Betong dan di belakang sekali adalah lori tanpa bumbung yang sarat dengan kawat duri dinaiki oleh ASP Tan Hun Tiong bersama anggotanya. Apabila sampai di pekan Kroh, Inspektor Malik telah berhenti untuk membeli barang keperluan dan minta supaya ASP Tan bergerak dahulu.
Sebaik sahaja lori ASP Tan melepasi sempadan, kedengaran deruan kenderaan konvoi yang berada di belakang telah  semakin hampir. Dengan tidak semena-mena, ketika itu  juga terdengar tembakan bertalu-talu ke arah konvoi Inspektor Malik. ASP Tan dan anak buahnya dengan pantas melompat turun dari lori mengambil kedudukan berlindung. PC Low Teng (pemandu lori), tanpa berlengah, telah memecut lori seorang diri menuju ke Tek Betong untuk meminta bantuan.  ASP Tan dan anggotanya terus dihujani peluru sehingga tidak dapat memberi bantuan kepada Inspector Malik, sungguh pun jaraknya begitu hampir. Walaupun tiada tempat  untuk berlindung dan ditembak dari arah kiri dan kanan bukit, mereka terus melawan. Akhirnya, satu persatu anggota konvoi rebah ke bumi. Kedudukan musuh amat strategik kerana berada di atas tiga buah bukit dan menyerang sewaktu konvoi melalui selekoh tajam.
Beberapa minit kemudian, satu platun dari Tek Betong, diketuai oleh Sarjan Isam Bin Long, telah tiba untuk memberi bantuan tetapi segala-galanya telah terlambat. Pada waktu itu, yang tinggal hanyalah mayat yang bergelimpangan dan anggota-aggota yang menagalami kecedaraan parah. Kejadian ini telah mengorbankan 16 orang. Manakala, 16 orang yang lain telah mendapat kecederaan, sementara Inspektor Malik mengalami cedera parah.  
Muzium PDRM....Terima kasih.           

Tiada ulasan: