Followers

Monday, February 28, 2011

Apa Dia PJM?

Masih lagi cerita tentang Pingat Jasa Malaysia (PJM). Untuk menjawab soalan Saudara Hamzah dalam ruangan komen di sini, sesiapa yang ada masa dan ingin pula nak tahu apa pingat ini sebenarnya, sila baca artikel yang dipetik daripada 'Buletin VETERAN ATM' Bil:3/2010 berikut...(klik untuk membaca)
 

Penerima tidak mendapat sebarang gelaran mahu pun imbuhan. Pada saya, yang pentingnya ialah penerima boleh berbangga untuk menceritakan kepada anak-cucu bahawa bapa/tok mereka tidak terkecuali dalam kempen menentang pengganas komunis di era insurgensi di suatu ketika dulu.

Saya harap tahun ini giliran saya pula akan menerimanya, Wallahualam.

Friday, February 25, 2011

50% Berjaya

Syukur Alhamdulillah...Ini respons KP JHEV setelah saya menghantar butir-butir peribadi anggota xRAJD terbabit yang diceritakan di  sini.

From: Zul Mazlan 
To: nor ibrahim sulaiman 
Sent: Wednesday, 23 February 2011 13:48:49
Subject: Re: PJM

YBhg Tuan, saya akan usahakan veteran tsb utk menerima PJM pada masa yg terdekat dan kemungkinan d Kerdau minggu depan. Salam

Zul

Seperti yang anda sudah jangkakan, saya terus menghantar e-mel kepada KP bagi mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan beliau. Saya juga telah menalipon, diikuti dengan meng'forward'kan e-mel di atas, kepada anggota berkenaan. 

Respons daripada anggota xRAJD berkenaan, melalui sms '...Salam tuan tk byk2 insyallah kita akan berjumpa satu hari nanti. tk sekali lagi'. Ia memberi satu kepuasan dalam kehidupan ini!

Tentang pingat saya pula, ini respons KP yang diemelkan berasingan '....YBhg Tuan, terima kasih di atas maklumat tsb. Saya akan tentukan Tuan akan menerima PJM Tuan 'at the earliest available opportunity' apabila Jhev adakan penyampaian PJM di kawasan berdekatan dgn Tuan. Salam'.

Saya berdoa agar janji itu ditepati. Setakat ini, hanya 50% berjaya. Sepertimana yang saya nyatakan sebelum ini, jangan terlalu mengharapkan selagi  tidak menjadi kenyataan. Jangan sama sekali 'membuang air dalam tempayan bila dengar guruh di langit'...Ingat tu!

Wednesday, February 23, 2011

PJM

Pada 22 Feb 2011, jam 1354, saya terima satu sms daripada seorang mantan S/Sjn tentang Pingat Jasa Malaysia (PJM). Setelah membacanya, saya pun menghantar e-mel berikut kepada KP JHEV (as is where is).... 

From: nor ibrahim sulaiman ;
To: KP Veteran ;
Cc: Dato' Zahid Hamidi ; Tan Sri Azizan ; S/U Politik ; KSU KEMENTAH ;
Subject: PJM
Sent: Tue, Feb 22, 2011 10:20:45 PM 

Assalamualaikum Dato',

Saya terima sms ini '...Salam tuan sy sdh 2 thn menanti PJM bila ditnya mcm2 alasan yg diberi kebetulan PRK yg ke 16 ini di kerdau yg berdekatan dgn rumah sy. sbbnya kebiasaan bila ada PRK JHEV akan adakan majlis anugerah PJM pd ex  service di area itu dlm ertikata maksud yg tersirat n tersurat dan knp kera dihutan disusukan anak dirmh mati kelaparan sy dah 18 thn pencen  sy mhn jasa baik agar majukan problem ini pd KP atau DS menteri dan lg tentera Komenwel hbs dibaginya vetera  bhs madu sepah dibuang please sir dr  Ssjn (B) Xxxxxxxxxx Xxxx Mentakab Phg.' Saya berharap respons Dato' dapat meyakinkan kepada semua veteran. Apa yang perlu didengar ialah satu 'Jadual' bila mereka akan menerima PJM tersebut, termasuk saya sendiri (410316).

Sementelah bercakap tentang pingat, saya difahamkan yang Ahli Jawatankuasa RAFOC ada berjumpa Dato pada  Jumaat 18 Feb 2011. Saya ada mencadangkan 2 isu dibangkitkan dengan Dato, iaitu elaun untuk penerima JPP, PTU & KPP dan jemputan kepada penerima anugerah tersebut untuk menghadiri Hari Pahlawan. Saya turut memberi senarai kesemua penerima Anugerah Perkasa tersebut kepada RAFOC. Mungkin Dato sedia maklum, saya sudah cuba mempertengahkan sehingga dibawa ke persidangan Parlimen pada 11 Nov 2009 tetapi tidak berhasil. Saya juga telah menghubungi Persatuan Bekas Polis Malaysia dan PBTM agar terus melobi kerajaan. Justeru, adakah isu ini dibincangkan ketika perjumpaan tersebut? Sekiranya ya, apakah keputusannya? Saya bukannya ahli RAFOC dan tidak menerima sebarang respons dari kelab tersebut.

Kerjasama Dato' sangat dihargai. Terima kasih.

MEJAR NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN TUDM (B)

Syukur Alhamdulillah, KP masih ada masa untuk melayan mejar pencen ini....

Re: PJM

From:
Zul Mazlan    
View Contact
To:"nibsny@yahoo.com" 
Wednesday, 23 February 2011 10:37:50

Salam YBhg Tuan, terima kasih d atas email tsb. Saya faham sgt dgn isu PJM yg d hdapi oleh para veteran. Utk makluman Tuan, masaalah utama berkaitan isu ini adalah pembekalan stok buah pingat tsb dari pihak JPM. Stok pingat d bekalkan melalui Mk ATM dan sehingga kini masih tidak mencukupi termasuk bilangan utk veteran Commonwealth. D Jhev saya masih ada 4500 veteran dlm senarai menunggu yg masih belum dpt PJM mereka. Masaalah ini d ketahui oleh YB Menteri dan Mindef. Dan Mindef sentiasa berusaha utk mendapatkan pembekalan dari JPM olehkerana ianya adalah pingat persekutuan. Jadi saya harap veteran dpt bersabar sehingga bekalan stok akan dtg d perolehi. Bercakap tentang PJM, adalah menjadi keperluan Mindef agar veteran mendaftar utk mendapatkan PJM tsb. Ini adalah bagi tujuan verifikasi perkhidmatan dan pengesahan tempat tinggal terkini. Pendaftaran blh d buat d semua pej2 Jhev negeri atau melalui lamanweb Jhev.
Bagi veteran SSjn X yg berdekatan dgn Kerdau yg sms Tuan,kalau Tuan blh berikan saya butir2 beliau supaya dpt saya semak pendaftarannya dan usahakan penyerahan pingat tsb. Jika berkesmpatan, mungkin YB menteri juga blh menyampaikan pingat tsb d kerdau. Isu PJM d sampaikan d kawasan pilihanraya hanyalah kebetulan dan mengambil peluang kehadiran Yb Menteri d situ. Dlm keadaan dan ketika yg lain, saya sendiri juga ada menyampaikan nya d tempat2 lain.
Ya betul Tuan, minggu lepas Ajk RAFOC ada mengunjungi saya d ibu pej Jhev. Dan d antara lain perkara yg telah d kemukakan adalah isu JPP,PTU,KPP. Saya tlh menjelaskan dgn agak panjang lebar bahawa Jhev melalui Mindef telah memperjuangkan isu ini dgn begitu gigih sekali. Isu ini d sokong sepenuhnya oleh PAT. Tetapi saperti yg Tuan ketahui JPM masih lagi tidak berganjak dgn pendiriannya mengenai hal ini. Tuan.saya rasa kita bersesama harus terus memperjuangkannya dan melobi agar JPM mengubahkan kedudukan mereka berkaitan dgn perkara tsb.
Dalam hal jemputan menghadiri sambutan Hari Pahlawan, saya setuju dgn cadangan Tuan itu. Malah saya berpandangan bahawa sambutan tsb sepatutnya menjemput SEMUA veteran tidak kira kedudukan/pkt mereka. Malangnya jemputan ke sambutan tsb d kawal dan d tentukan oleh JPM dan Mk ATM dan d atas sbb2 tertentu tidak menjemput semua veteran tetapi mentertibkan had2 tertentu. Walaupun begitu, saya akan mengangkat perkara ini lagi ke pihak atasan agar jemputan ke sambutan tsb akan lbh meluas lagi,insyallah.
Ybhg Tuan, setakat ini shj yg dpt saya jelaskan dlm respons saya kali ini. Harap tuan ambil maklum dan kalau blh berikan nama veteran ssjn x yg tlh sms Tuan tentang PJM. Salam
Zul, KP JHEV
Sent from Yahoo! Mail on Android

Saya telah menghantar e-mel kepada KP setelah mendapat butir-butir pemohon tersebut. Itu saja yang termampu saya lakukan.

Monday, February 21, 2011

Tentatively...

Pembaca...Tentatively, inilah rupa buku yang akan diterbitkan nanti, Insya-Allah...

Muka hadapan...


Muka belakang...


Sebelum anda memberi sebarang komen, saya sendiri tidak puas hati dengan 'font' di muka hadapan....Tak jelas. Tak payah 'border'...memadai dengan 'simple lettering'  saja. Tulisan di kulit belakang pula, juga tak jelas. Kena guna warna merah untuk tulisan. 

Sebarang komen anda sangat dihargai. Macam saya katakan di sini, '...It's literally from my blog translated into a book...that's allDari gaya bahasa (talking writing) sehingga susunannya (format), temasuk gambar saya yang terpapar dalam 'profile'.'  Tajuk buku memang tak boleh ditukar kerana sudah didaftar dengan ISBN. 

Sunday, February 20, 2011

Dah Terima

Sungguh tak dijangka...asak punya asak untuk menekankan 'a sense of urgency', saya pun terimalah 'Sekapur Sireh' dari Pejabat Menteri Pertahanan semalam, 19 Feb melalui Pos Laju...


Seterusnya, saya hantar pula sms kepada Pak Menteri meminta kebenaran untuk memuatkan gambar beliau di atas documen tersebut. Gambar dicari melalui internet. Jawapannya 'Diizinkan. Saya di Abu Dhabi sekarang'. Manalah saya nak tahu beliau ada di sana. Gambar yang 'nampak' paling 'official' ialah yang terdapat di Wikipedia. Jadi, sms pula pada Polisek. Dia suruh saya hubungi seorang pegawai tertentu. 

Saturday, February 19, 2011

Sekapur Sireh

Walaupun saya bukannya seorang yang terkenal seperti Shahrukh Khan, tapi saya mengenali semua VVIP/VIP dalam Malaysia ini...daripada DYMM SP Yang Di Pertuan Agung, PM, TPM, menteri-menteri sehingga Menteri Besar/Ketua Menteri. Hanya mereka saja tak mengenali saya! Pak Menteri Pertahanan kurang bernasib baik kerana saya telah dapat # telepon beliau. Beliau menjadi  mangsa sms saya untuk mengadu dan mengkritik. Melalui sms jugalah saya telah meluahkan kekecewaan terhadap keputusan gomen tidak meluluskan isu elaun untuk penerima JPP, PTU & KPK. Tapi...saya tidak pernah mengumpat atau memaki hamun.

Saya ada sms kepada beliau memohon agar beliau menulis sepatah-dua sebagai 'Kata Pengantar' untuk buku saya. Respons dia positif. Jadi, sepertimana yang dikehendaki,  melayanglah covering letter, deraf manuskrip dan 'Kata Pengantar'. Klik untuk membacanya.


Menurut Polisek beliau, Pak Menteri telah sign 'Sekapur Sireh'. Saya telah menalipon PA Menteri agar difakskan surat tersebut sebagai bukti. Memang beliau telah sign. Melalui sms kepada Pak Menteri, saya memohon agar staf beliau menghantarkannya melalui kurier kerana surat 'OGS' sekurang-kurang mengambil masa 10 hari berkerja...Itu pun paling cepat. Dari pejabat Menteri di tingkat 5 ke CRDO...beberapa hari; CRDO ke pejabat pos...berapa hari lagi. Saya sms Polisek untuk memberikan # akaun beliau supaya saya kredit caj Pos Laju.

Macam saya katakan di sini, jangan menaruh harapan selagi surat tersebut belum dalam genggaman. Terfikir juga...agaknya Pak  Menteri ni bertanya kepada PAT/PTU siapa sibadut ni yang tak habis-habis kacau dia, menteri pun dia tak kisah. Prinsip saya mudah saja...Tak cuba tak tahu. Kalau berjaya...Syukur Alhamdulillah. Kalau tak...dah tak ada rezeki. 

Thursday, February 17, 2011

"Coretan Xnuripilot"

Betul kata saya dalam coretan ini '...(apa pun tak pasti dalam dunia ini melainkan mati)'. Selagi tidak menjadi kenyataan, jangan sama sekali menaruh harapan. Ini yang saya alami sekarang berkaitan dengan penerbitan buku. Sepertimana yang saya coretkan di sini, UKM telah bersetuju untuk menerbitkan buku tersebut. Perancangan ialah buku akan dilancarkan pada 31 Julai 2011 sempena Hari Pahlawan. Salah seorang daripada 2 'Penilai' adalah dari IPTA XXXX dan beliau berminat agar IPTA berkenaan menerbitkannya. Apabila ditanya oleh UKM, saya bersetuju XXXX menerbitkannya kerana ia relevan dengan saya ketika berkhidmat dahulu. Justeru, pergilah saya ke IPTA tersebut pada 20 Disember 2010 untuk berbincang dengan Penerbit.  Menurut beliau, buku saya akan diberi keutamaan kerana ia adalah 'pilot project' dan akan diterbit pada Mac dalam bentuk 'hard cover, glossy paper & coloured photos' dan dilancarkan oleh Pak Menteri. 

Wow...Sungguh teruja dibuatnya sehingga saya tidak kisah apabila diberitahu tiada sebarang imbuhan sebagai 'royalty'. Apa yang akan saya terima hanyalah sejumlah buku. Saya diberitahu buku-buku tersebut akan diedar kepada semua IPTA.  

Alkisah, 3 minggu sudah saya telah menalipon Penerbit XXXX tentang perkembangan mutakhir memandangkan Mac hampir tiba. Lain pula ceritanya...tiada kepastian bila buku saya akan diterbit kerana bukannya satu keutamaan dan, seperti yang biasa didengar, tiada bajet. Beliau menyatakan IPTA memang berhasrat untuk menerbitkannya tapi tak tahu bila.  Sehingga sekarang beliau tidak memberi sebarang respons kepada e-mel saya bertanya bila agaknya buku itu diterbitkan...Tahun ini...Tahun hadapan? Saya sungguh kecewa! Saya telah menghubungi semula UKM bertanyakan sama ada mereka sedia menerbitkan buku tersebut. Menurut pegawai berkenaan, masalah sikit kerana di antara semua IPTA, ada persefahaman bahawa mereka tidak akan menerbit bahan yang telah dirujuk kepada IPTA lain. Justeru, saya dengan rasminya memaklumkan kepada XXXX untuk menarik diri daripada berurusan dengan mereka.

Jadi, fikir punya fikir, saya membuat keputusan untuk menerbitkannya sendiri secara Sdn Bhd.Mulalah mencari sebut harga daripada 3 pencetak. Pencetak di Tanah Merah, Jitra, menawarkan harga yang menarik. Kesemua pencetak memaklumkan saya dikehendaki memohon ISBN sendiri dan 'minimum order' ialah 1K naskah. Edit pun kena sendiri.

Apa yang diperlukan hanyalah menghantar pen drive kepada pencetak. Pada  15 Februari, pencetak menalipon saya untuk berjumpa beliau di pejabatnya. Ada perkara yang perlu dibincangkan. Saya boleh agak apa yang nak dibincangkan. Memang tepat tekaan saya...Tersilap sebut harga! Kena tambah RM1K lagi kerana jumlah muka surat lebih kurang 300, bukannya 200. Beliau memberitahu RM1K ini boleh dibayar apabila buku tersebut sudah dijual...IOUlah. Apa nak dikatakan...setuju sajalah!

Saya telah membuat 'recce' dengan bertanya beberapa outlets untuk menjual buku-buku itu nanti.  Ada satu outlet ambil komisyen 55%; sebuah gerai di Tanah Merah dan kedai buku di Lapangan Terbang Kepala Batas caj 30%. Jawabnya, cuba jual melalui blog/facebook dan kawan-kawan sahajalah.

Pembaca...Biarlah saya berterus terang. Janganlah ada 'high expectations' terhadap buku ini. Apa yang anda baca dalam blog saya....itulah apa yang terkandung dalam buku tersebut. It's literally from my blog translated into a book...that's allDari gaya bahasa (talking writing) sehingga susunannya (format), temasuk gambar saya yang terpapar dalam 'profile'.Sementelah saya sendiri yang akan menerbitkannya, biarlah saya lakukan 'My Way'. Justeru, tajuk dan gambar di muka kulitnya kembali kepada yang asal ini.

Ini contoh deraf untuk 'proof-read'...
Untuk mengurangkan kos, tak ada 'frills' dan gambar berwarna hanya lebih kurang 5-6 keping sahaja. Pelancaran?  Jangan melawaklah tapi kalau ada sesiapa yang sudi menajanya, Syukur Alhamdulillah...Hanya terima kasih saja yang mampu saya ucapkan. Buku ini dijangka siap dicetak pada awal atau pertengahan Mac nanti, Insya-Allah.  

Pembaca...Tanpa berselindung, saya sudah terangkan kandungan "Coretan Xnuripilot". Terpulanglah kepada anda sekiranya masih mahu membelinya kerana saya tidak terniat untuk 'kelentong' sesiapa bagi melariskan buku ini. Terima kasih.

PS: 2-3 hari kebelakangan ini, akhbar melaporkan ada pihak mempersoalkan mengapa arwah Leftenan Adnan tidak dianugerahkan dengan Darjah Perkasa. Saya telah menghantar sms kepada seorang Ahli Parlimen mencadangkan agar beliau membawa perkara ini dan juga pahlawan-pahlawan Bukit Kepong (di sini) ke persidangan Parlimen Mac nanti. Harap-harap beliau tidak menghampakan saya, Insya-Allah. Mengapa wira-wira ini dipinggirkan?

Tuesday, February 15, 2011

Ops Piramid

Dah lama tak dengar berita dari Mejar Ishak. Tut...Tut terima emel berikut (tanpa edit). Secara sukarela beliau telah  terlibat dalam 'Ops Piramid'....

From: ishak isa 
To: majorNor sulaiman 
Sent: Sunday, 13 February 2011 6:11:14
Subject: ops piramid


Dunia dah tau President Hosni Mubarak dah resign....
Revolusi Mesir dah selesai hanya menunggu apa kah pembaharuan yg akan terjadi.

kali ini nak cerita apa yang saya buat semasa berlakunya revolusi ini....

1.  Menjadi sukarelawan  bertugas dalam bilik gerakan yg terletak di tingkat 4 bangunan kedutaan besar Malaysia Kaherah (KBMK)di Mohandessine. KBMK jaraknya kira kira 150 meter dari kediaman kami dan 3km dari Medan Tahrir.

2.Tugas utama menjawab segala pertanyaan dan menyampaikan maklumat kepada  semua pihak termasuk , ibu bapa , pelajar, POTU, Pusat Operasi Armada TLDM ., Lumut dan macam macam......................dan bersedia untuk kena marah, kena  arah, kena kecam, dan ada yg ajar apa yg patut saya buat untuk selamatkan anak anak mereka....... Yang paling saya sedih apabila ada ibu bapa yang marahkan kami kerana beri makan anak mereka makan yg tak sedap...........dan ada anak anak  orang orang yg berada yg terkandas di Airport marah wakil kami kerana beri mereka makan roti dan bukan nya nasi lemak...............sebenar mereka ini dah ada tiket untuk balik ke malaysia  atau pergi holiday  ke Europe. they are not in the evacuation list.......emak bapak depa ni lah yg paling mengada ngada........sombong dan ...................................They have forgotten it was emergency....dalam keadaan kecemasan pun depa mau anak depa di layan seperti biasa...aparaaaaa.

3.Yang hendak di evacuate, majoriti  nya anak anak orang biasa biasa je...so, depa  ikut kita punya arahan  yang di sampaikan melalui wakil pelajar dan pegawai rumah negeri yg berada di Cairo dan Iskandariah.

4. Last Friday 11, Feb  tidak lagi bertugas dan menjalankan kehidupan  seperti biasa.........

5. Ops Piramid ini juga memperlihatkan kelemahan pentadbiran pihak berwajib di kaherah dan juga sikap pegawai yg bertugas di sini.........blaming each other on simple things and personal grievences menjadi isu besar dan accountability kurang.....Pihak pihak  yg datang  dari malaysia  lebih banyak menggangu dari membantu......................................

Walau bagaimanapun,  semuanya dah selesai , I am glad that I was one of them who make Ops Piramid a success.....................

major Ishak in cairo

Beliau turut menghantar gambar-gambar berikut....




tank yg mengawal  stesyen Radio & TV  Mesir.........tarikh 13 Feb 2011


Tentang kelang-kabut yang dihadapi...Biasalah tu. Inilah kali pertama dalam sejarah Malaysia yang melakukan 'massive evacuation' rakyat dari luar negara balik ke Malaysia. Saya percaya mungkin kita tiada 'contingency plans' untuk operasi sebegini. Pasal kerenah mak-bapak tu....sehingga tak terkata!

Mejar Ishak...Syabas terhadap keprihatinan anda sedia membantu rakyat Malaysia tercinta ini  dan terima kasih....MALAYSIA BOLEH.

Sunday, February 13, 2011

Tunggu & Lihat

Masih cerita pasal lanun.  7 orang 'Tetamu Negara' telah didakwa di mana jika didapati bersalah boleh dikenakan hukuman mati mandotari.


Saya tak berhasrat untuk memberi sebarang pandangan kerana mereka sudah dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan nanti. Terpulang kepada anda semua membuat rumusan. Mungkin komen di sini boleh dijadikan asas.  Kita tunggu sajalah keputusannya nanti, Insya-Allah.

Friday, February 11, 2011

"Alamo" Malaysia

Saya tertarik dengan komen 'Arunzab' di sini. Jadi, buatlah sedikit homework tentang kisah Bukit Kepong. Apabila membaca coretan ini, jawabnya saya pun menghantar e-mel kepada 'Forum' Utusan Malaysia pada 3 Februari 2011. Ingatkan dah tak disiarkan setelah menunggu... terus menunggu. Tiba-tiba pada 10 Februari tersiarlah surat tersebut....Syukur Alhamdulillah. 


Saya terima e-mel Puan Sulasteri daripada Arkib Negara yang menyatakan kebetulan ANM akan menyiarkan insiden Bukit Kepong dalam program 'Hari Ini Dalam Sejarah' pada 23 Februari nanti. Petikan e-mel beliau '...Harap tuan sudi menontonnya di TV 1, RTM, waktu siaran seperti biasa selepas Berita Perdana jam 9.00mlm dan Berita akhir. Sementara pula di Radio RTM, Klasik Nasional selepas berita jam 7.00pg, 11.00 pg dan 5.00ptg'.

Saya juga turut menerima e-mel daripada cucu arwah Sjn Jamil yang bertanyakan laman sesawang berkaitan cerita 'tok' beliau.

Harapan saya agar pihak berwajib memikirkan apa yang wajar dilakukan bagi mengiktiraf kategori 'wira'  yang sanggup berkorbankan nyawa demi mempertahankan kedaulatan negara walaupun bukan mengharumkannya....Wallahualam!
  
Dato' Zaini Hassan...Terima kasih.
Nota: Internet di kawasan perumahan saya mengalami kerosakan cable semenjak malam 9 Feb. Baru saja dipulihkan.

Tuesday, February 8, 2011

Jawapan JHEV

Saya telah e-melkan coretan ini  kepada pihak berwajib di KEMENTAH, termasuk Ketua Pengarah JHEV. Walau pun hari cuti am, KP telah meluangkan masa untuk melayan kerenah mejar pencen ini dengan menghantar e-mel berikut (tanpa sebarang edit)...

From: Zul Mazlan
To: "nibsny@yahoo.com"
Sent: Sunday, 6 February 2011 17:27:59
Subject: Re: Khairat Kematian

Ybhg Tuan,terima kasih kerana memaklumkan kpd saya tentang aduan berkaitan bayaran khairat kematian tsb. Kedudukan sebenarnya adalah bayaran khairat kematian yg kini di namakan Bayaran pengurusan kematian kadarnya adalah RM3k dan memang berkuatkuasa 10 okt 2010. Bagi veteran yg berpencen bayaran tsb tidak ada masaalah kerana kerajaan juga telah selaraskan kadar yg sama bagi pesara kakitangan awam melalui pengumuman bajet 2011. Bagi veteran Atm yg tidak berpencen Kadar bayaran pengurusan kematian adalah juga RM3k, Jab hal ehwal veteran masih belum menerima arahan dan prosidur yg harus di ikuti olehkerana sebelum ini khairat kematian di bayar oleh Yayasan Veteran ATM yg menggunakan dana nya sendiri. Namun begitu, bagi veteran Atm yg tidak berpencen, Yayasan Veteran akan membayar rm500 dahulu sementara menunggu arahan rasmi dari Perbendaharaan. Waris2 veteran yg tidak berpencen yg telah dibayar rm500 telah di beritahu bahawa rm1500 selebihnya akan di bayar kpd mereka sebaik shj prosidur dan arahan sewajarnya kami terima dari Perbdndaharaan. Kami harap mereka yg terlibat bersabar sehingga arahan kerajaan berkaitan di tertibkan. Selain itu Jhev juga tlh mencadangkan kpd kerajaan agar bayaran pengurusan kematian ini jugak di panjangkan kpd isteri/suami veferan yg meninggal dgn kadar rm1500. Perkara ini juga sedang kami tunggu kelulusan pihak perbendaharaan.
Oleh demikian,Ybhg Tuan tidak salah menyatakan bahawa waris veteran Sjn Pak Abdul bahawa khairat kematian adalah rm3k. jika arwah tidak berpencen maka warisnya akan di bayar rm500 dahulu dan baki rm1500 akan dibayar kemudian.
Saya harap Tuan maklum dgn penjelasan di atas. sekali lagi,terima kasih Tuan di atas kemusykilan yg di ketengahkan itu.
salam, KP Jhev

Dato'...Terima kasih di atas penjelasan di atas. Jangan dipersalahkan kami yang meluahkan perasaan melalui massa media disebabkan pihak berwajib tidak memaklumkan perkara sebenarnya. Harap penjelasan ini dimasukkan dalam 'Buletin Veteran' nanti. 

Sunday, February 6, 2011

Khairat Kematian...Masih RM500?

Saya ada bertanyakan tentang bayaran 'ex gratia' seperti yang diumumkan oleh YAB PM di sini. Sehingga sekarang, tiada sebarang maklum balas pun. No problem. Satu lagi pengumuman beliau ialah tentang kenaikan kadar khairat kematian yang dinaikkan dengan serta merta daripada RM500 ke RM3000. Malah saya telah memberitahu waris arwah Sjn Pak Abdul, di sini, untuk menuntut peruntukan tersebut daripada pihak VETERAN. Tak tahulah saya sama ada mereka telah membuat tuntutan.

Tut...Tut...Saya terbaca surat daripada seorang pembaca di ruangan 'Forum' Utusan Malaysia pada 5 Februari. Betul ke apa yang dituliskan oleh 'VETERAN HILANG UPAYA' ini? Adakah waris yang kematian mantan anggota tentera selepas 10 Oktober 2010 masih menerima RM500...bukannya RM3K seperti yang diumumkan? Kalau memang benar apa yang dikatakanya, aisay man...malu saya dibuatnya! Dengan penuh yakin, saya telah beritahu waris arwah Pak Abdul bahawa mereka layak mendapat RM3K. Tapi, ialah, manalah saya nak tahu ini akan berlaku.

Selagi tiada sebarang kepastian, rasanya tak elok menuduh secara melulu. Give the government the benefit of the doubt. Sekiranya betul tidak menerima RM3K walaupun permohonan telah dibuat mengikut prosidur yang dikehendaki....Sungguh mengecewakan!

Ada sesiapa yang mempunyai pengalaman/maklumat tentang perkara ini? Marilah kongsi bersama.

Friday, February 4, 2011

Walking The Gang Plank

How lucky these buccaneers of the Horn Of Africa (Somalia) are! Imagine...given an FOC cruise to Malaysia after managing to climb aboard MT Bunga Laurel. Not only that, they're given food and lodging plus clothing free throughout their visit here with the compliment of  generous Malaysians.  

Somalis Pirates...Welcome to Malaysia and hope you enjoy your stay in your rental-free abode for a yet to be determined duration! 

Faces of 'all expenses-paid' tourists

You know, come to think about it, captain of ships  should be given the option to adopt the techniques used by yesteryear's high sea pirates when they want to execute their enemies....Walking the gang plank! To be more 'humanly', give them a lorry's inner rubber tubes to enable them to float back to their country . And be damned by the outcry of those so-called 'Human Rights' movements for this supposedly 'barbaric actions'. These movements/individuals care so much for the 'welfare' of these villains without giving a thought for the victims. Remember...a crew of one of MISC's ships hijacked way back in 2009 was killed when these villains hijacked the tanker and held the rest of the crew as hostages until ransom was paid. 
Now, we the taxpayers, have to bear the cost of these pirates during their stay in this country. Isn't it ironic...they hijacked our ships and then we have to pay for their expenses. More on this topic here.

Wednesday, February 2, 2011

Bayaran Ex Gratia

Veteran...Sesiapa boleh memberitahu maklumat terkini tentang pembayaran 'ex gratia' yang diumumkan oleh YAB PM ketika perjumpaan beliau dengan ahli-ahli PBTM pada 10 Oktober 2010 di Stadium Bukit Jalil? Kalau tak silap saya, 2 perkara telah diumumkan, iaitu pembayaran Khairat Kematian dinaikkan kepada RM3K dan pembayaran ex gratia. Berapakah kadar bayaran ex gratia tersebut? Adakah bayaran ini termasuk mereka yang tercedera sebelum Oktober 1994? 

Saya bertanyakan soalan ini selepas menerima e-mel berikut daripada Lt Kol Idris Hassan (B). Ini adalah surat beliau kepada NST pada 13 Jul 2010.  

Ex-servicemen: Pay ex gratia to veterans of Emergency

NST
2010/07/13
THE Skim Bayaran Pampasan Bencana Kerja ex-gratia payment was introduced by the Treasury on Oct 20, 1994, to pay compensation to all civilian government employees injured or maimed as a result of action by undesirable elements (akibat anasir-anasir jahat) when on official duty.
The Treasury later reviewed and approved payment of ex-gratia to all soldiers, including veterans who had been killed or disabled in the line of duty. This was subject to verification of the records of the serviceman or veteran.

However, the irony and unfairness of this scheme is that it only covers servicemen killed and maimed in the line of duty on or after Oct 20, 1994.

This is in fact long after the last of the hostilities had effectively ceased on Dec 2, 1989 with the signing of the peace treaty by the government with the Communist Party of Malaya. 
Why should those injured during peace time service, and who had not fired a shot in combat, be given priority over hundreds of servicemen who died or were maimed? Some of them were blown up by booby traps during the Emergency but have been left out. What was the basis for this cut-off date?

Most of these old veterans consist of "other ranks" and "junior officers" who, by the nature of their job, fought at the frontlines. Most are now in the twilight of their lives while others have passed on.

I urge the authorities, in line with the "People First" concept, to urgently consider all veterans who have suffered disabilities in the line of duty for this ex-gratia payment.

There was a proposal by the Malaysian Armed Forces Veterans Affairs Department for the disabled ex-servicemen's allowance of RM100 to RM200 to be increased to RM500. The proposal has not yielded any result.

The call for youths of all races to join the armed forces would be better served when issues affecting the lives of soldiers, especially those injured in the line of duty, are promptly addressed.

LT-COL (R) MOHD IDRIS HASSAN
Kuala Lumpur

Di era saya, kalau tak silap, ex gratia payment yang saya ketahui ialah bayaran 36 bulan gaji kepada mereka yang terkorban dalam nahas pesawat terbang. Tak tahulah saya sama ada dasar ini masih berkuatkuasa atau sudah dimansuhkan.

Bercakap pasal pahlawan-pahlawan negara, saya ada bertanya member golf saya seorang xpegawai polis, mengapa wira-wira Bk Kepong tidak dianugerahkan Darjah Perkasa? Pada saya, negara mesti menghargai pengorbanan mereka dan OIC Stesyen Polis dianugerah SP. Tak tahulah saya kalau mereka sudah dianugerah dengan pingat-pingat berkenaan. Kalau ya, Syukur Alhamdulillah. Kalau tidak....Mengapa tidak?

Oh ya, secara kebetulan ada satu coretan yang ada kaitan dengan topik ini di sini.

Lt Kol Idris Hassan...Thank you.

Nota: Tak tahulah saya mengapa perenggan pertama dan ke2 di atas dalam huruf besar pada hal saya menaip dengan huruf kecil. Cuba sana cuba sini masih tidak berhasil. Kan ni pun nak minta tolong saudara Katon Tin-Ton kut untuk mengatasinya.