Followers

Sunday, May 13, 2012

What's So Special?

I received this article through an email from Lt Kol Basri Omar PGB (R). The 'Sun' reporter wrote of his visit to Gubir Camp. There, the entourage was briefed by the 6th Brigade Commander (Pang5) of the significance of this camp during the nation's fight against the communist terrorists. I'm happy to note that the Army is now taking steps to highlight the sacrifices of the members of the MAF, in particular the Army and, hopefully, the RMAF, in defending the sovereignty of this beloved nation of ours...MALAYSIA. However, I'm sure most readers of the article will want to know why this camp, which is located in such a remote area,  played such  crucial roles. What's so special about it? It's as good as relating Bukit Kepong to the Alamo of Malaysia without mentioning the bravery of the fallen policemen and women!

So, yours truly sent this email to the Sun with the hope that the papers would write about the various military operations launched in the area...

From: nor ibrahim sulaiman 
To: Editor thesun 

Sent: Friday, 11 May 2012 8:29 PM
Subject: "Our Little-Known War Camp"

I received the attached article on the above topic from a colleague. Thank you for highlighting the most unforgettable military camp during the insurgency era in the Peninsular Malaysia. As you might have known, one Nuri helicopter was shot down in Gubir Ops area where 11 heroes on board were killed. In fact, I had written a book on the some of the operations conducted in Gubir area circa 70s' - Coretan Xnuripilot. All the 2000 books printed were sold out.


Please feel free to read about the tragedy here:


Of course, another 'hot' area of operations was Kroh (now Pangkalan Hulu, Perak):


You're most welcome to contact me if you want to know more of the sacrifices of the unsung heroes in defending the sovereignty of our beloved country - MALAYSIA.

Thank you.

MAJOR NOR IBRAHIM BIN SULAIMAN RMAF (R)
019-4744849

I tried to call Pang5 at Sg Petani but the general line to the camp was unserviceable. I wanted to suggest to him to invite the veterans of the Gubir Ops to relate their experiences to the current service personnel under his command. If I remember well, I read in the newspapers some time back, the Pang5 had encouraged the veterans to tell their experiences for the benefit of the new generation of servicemen. I'm not sure whether the current Pang5 or his predecessor who made that call during one of those gatherings. Then I called his Chief  Of Staff through his  mobile phone to offer my suggestion.  He suggested that I write to the Pang5 himself. I told him that I'd email his Boss once I managed to get his address. Frankly, I'm reluctant to write letters knowing that it might be lost in transit. However, emails will reach their addressees within seconds. Whether they are being read by the addressees, is totally a different story.

Lt Kol Basri Omar....Thank you.

13 comments:

SENAPANG PATAH said...

salam Tuan,
sepatutnya kem gubir ini digazet sebagai bangunan bersejarah,memang tak ramai yg tahu kewujudan kem gubir ini. disinilah tumpah nya darah keringat dan airmata veteran2 kita terdahulu

Anonymous said...

Salam tuan,sy seorang dr AQM TLDM(pesawat FENNEC)yg sedang berkhidmat di Markas Udara TLDM Lumut.Kami selalu ditugaskan untuk melakukan Operasi Medevac anggota TDM di waktu malam dengan menggunakan Night Vision Goggles(NVG) di Kem GUBIR.Memang kawasan marker disana mencabar...lebih2 lagi diwaktu malam..Kalau siang pun dah rasa mencabar inikan pula malam..Apa pun kami rasa amat berbangga kerana dapat menyumbang tenaga dan pengetahuan kami untuk membantu rakan seperjuangan..Walaupun sesetengah orang x percaya pesawat NAVY terbang di tengah hutan belantara.Tapi kami dah membuktikannya...tapi semua ini adalah hasil dari tunjuk ajar TUDM yang telah mengajar kami dari TLDM tentang dunia penerbangan..Thanks too all my instructors...semoga kita dr ketiga2 perkhidmatan dapat meneruskan kerjasama erat nie...untuk menjamin kelangsungan tugas kita..

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara SENAPANG PATAH,

Terima kasih. Saya bersyukur sekiranya pihak berwajib membina sebuah tugu yang menyenaraikan mereka yang terkorban ketika terlibat dalam operasi di kawasan Gubir.

Saudara Anonymous,

Terima kasih. Apa kata sekiranya anda emelkan kepada saya pengalaman anda sebagai seorang AQM TLDM.

SENAPANG PATAH said...

Salam Tuan,
Jika pihak yg berkenaan tidak berminat utk mendirikan Tugu itu apa kata jika tuan lancarkan 1 tabung utk membina Tugu berkenaan bagi menyenaraikan nama nama mereka yg terkorban ketika insurgensi
jika setiap pembaca blog ini menyumbang seorang sedikit saya pasti akan terbina Tugu berkenaan.

Anonymous said...

Mejar Nor,

Idea utk mendirikan tugu kat Kem Gubir tu mmg cantik..kalau pihak berwajib agak keberatan utk keluarkan dana bg membina tugu tersebut kita buat spt yg dicadangkan oleh Saudara Senapang Patah iaitu lancarkan tabung kutipan...i am sure ramai rakyat negara ini yg dermawan akan menyumbang...

Saudara AQM Fennec, mohon disampaikan salam kat XO Markas Udara, Kdr Ruzman...tu kawan baik mase sama2 pergi Op FAJAR 5 thn 2009...

Anonymous said...

buat tugu?
Berapa boleh masyuuuk?

Anonymous said...

Tactical Headquaters zaman insurgensi selain dari Gubir di KEDAH ada Sg Temin untuk ops Selamat Sawadeee. , di Perak ada Kem Kroh, Kem Grik , Kelantan Batu Melintang, Gua Musang. di Pahang Bukit Koman, Raub.
Paling Hot, Gubir and Kroh.

SENAPANG PATAH said...

Bangsa yang Besar,Bangsa yang Menghargai Pahlawannya..
Tanpa mereka tidak mungkin kita hidup aman dan damai,apalah sangat nilai duit yg kita sumbangkan utk membina tugu peringatan bagi mempamerkan nama mereka yg telah gugur? berbanding jasa yg ditaburkan oleh pahlawan2 kita yg telah pergi?
tanpa mereka mungkin kah kita berpeluang menikmati keselesaan seperti skrang?? renung2kan..

mohamad adel said...

assalamualaikum Tuan Nor,
Apa komen tuan tentang Veteran buat senaman pungkoq di depan rumah Ambiga.?

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Semua,

Terima kasih. Saya ada sound kepada seorang rakan agar menggunakan pengaruhnya melobi seorang Pak Jeneral membina tugu di Gubir. RAJD berkemampuan membinanya dengan kos paling rendah. Muzium TDM pula boleh menyediakan nama-nama pahlawan yang terkorban. Dan, jemputlah saya semasa perasmiannya nanti. Kalau berjumpa dengan beliau, saya akan mengingatkan beliau tentang cadangan ini.

basri bin omar said...

SalamTuan!
Insyaallah nnt jika saya jumpa di kenduri pada 27 Mei akan kemukakan cadangan tersebut.

SENAPANG PATAH said...

http://news.yahoo.com/gi-killed-vietnam-war-medal-honor-083134621.html

Arunzab said...

Saudara Mohamed adel,
I will answer your question, "I think this kind of shaking pungkoq infront of a women is disgusting to say the least" We veterans have maruah if indeed you want to protest by all means do it, like handing a protest note to Ambiga but shaking you buttocks while bending down is uncalled for and as a result all vetrens including our senior officers are brought to disripute. Kita orang Melayu tambah pula bekas tentera misti menunjok budi bahasa yang tinggi dalam apa sahaja keaadan.

salam