Followers

Friday, July 2, 2010

'Flying' Squad-Mates

Today, 1 July 2010...I received 3 photographs from my colleague from RMC and flying  training days, Mejar Ismail Bin Malek TUDM (B).

Front: Left to right: Lt Affendi Mustafa (RMR), Capt Yassin Md Noor (RMR), Capt Nor Ibrahim (MGSC), Lt Ismail Malek (RMR), 2Lt Khalil (Ord)
Back: Left to right: Lt James Chong (Ranger), Lt Sawaludin Lamin (RMR), late Capt Thiagarajah (MSC), Lt Darby Awin (Ranger), arwah Lt Jalil Ghani (Engr)

Note: 
1. Not in the picture is P/Offr Zulkifly Kaliwan.
2. Lt Yassin and Lt Khalil did not complete the course.
3. Lt Thiagarajah, Lt Affendi and Lt Darby were selected to go direct for Alouette captaincy.
4. Lt Sawaludin, Lt Jalil, Lt James Chong, Lt Ismail, Pilot Officer Zulkifli and yours truly had to do a Nuri co-pilot course at No 10 Squadron, RMAF Kuantan. 
4. Picture taken circa 1973.

During Nuri co-pilot conversion course, we were accommodated at  4 Bde Officers Mess, Kuantan. After the wing presentation at the Base by the then Chief of Air Force, AVM Sulaiman Sujak at RMAF Kuantan in 1974... 
  
Left to right: Pilot Officer Aziz Laji, Lt James Chong, Lt Ismail Malek, Lt Sawaludin

Note: Pilot Officer Aziz did his basic flying training at RMAF Alor Setar and joined us for Nuri  co-pilot conversion course.

After the completing the conversion course, the following pilots were posted to No 7 Squadron, RMAF Kuching...
Sitting: Left to right: Lt Sawaludin, arwah Lt Jalil
Standing: Left to right: Lt Ismail, P/Offr Aziz, Lt James Chong

Mej Ismail Malek...Thank you, my friend. 

17 comments:

AuntieYan said...

Salam Tuan. Melihatkan gambar-gambar tumembuatkan saya rasa bersemangat. Besar sungguh jasa tuan-tuan kepada negara. :-)

p/s: dah hampir habis baca semua entry tuan.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Auntie Yan,

Terima kasih kerana membaca blog saya. Objektif utama saya agar generasi muda menyintai negara kita yang satu ini dan bersedia untuk berkorban mempertahankannya. Golongan saya dah makin hampir tiba ke destinasi terakhir.

mangchikla said...

Unofficially PUTD was established in 1973 :D Uwaaaa didn't realized Maj Darby Awin was from the Army. I last saw iin RMAF base KL.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara mangchikla,

Arwah Lt Gen Mohd Taib, Lt Gen Mohd Ngah, Lt Gen Nawi Alias, Maj Gen Fauzi, Brig Gen Hussein, Brig Gen Abdul Rahim, Lt Col Richard Jalleh, Lt Col Khairuddin, Lt Kol Meor Zubir, Lt Kol Agil, Lt Col Chong Keng Lay, arwah Maj Ripin, arwah Maj Senin Jantan and many others were formerly from the Army.

Abah said...

Tuan,

Gambar itu betul-betul nostalgic, tambahan pulak setelah bersara ini dapat bertemu muka semula dengan skuad-skuad atau rakan seperjuangan semasa berkhidmat dulu. Masa tu betul-betul membuatkan keadaaan hiruk-pikuk dengan cerita-ceriti yang dilalui semasa service dulu.

Saya akui perkara ini memang menyeronokkan, seperti mana ketika ahli kelab saya dapat berkumpul didalam sesuatu majlis seperti Mesyuarat Agong Kelab, majlis kenduri-kendara, hari jadi Kor dsbnya.

Anonymous said...

Tuan,

Seronok pula melihat gambar2 yang dipamerkan, tak tahu pula pilot helikopter yang asalnya dari army masih memakai uniform tentera darat walaupun berkhidmat dalam RMAF. Kalau begitu, bagaimana pula dengan panggilan pangkat? Belum ada pelarasan panggilan pangkat ketika masa itukah, tuan? Satu lagi, Lt. Gen Mohd Ngah adalah pilot untuk pesawat apa, tuan? Saya pernah membaca satu artikel, beliau pernah menjadi CO untuk Pengkalan RMAF Kuching pada masa dahulu. Ketika itu, beliau berpangkat Squadron Leader.(Major)

Terima kasih

Luke Jetie Benjamin

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Abah,

Betul tu. Kalau jumpa tu memang tergelak sakan mengenang cerita lama. En Yob beritahu saya apabila beliau melihat gambar En Mohsain dalam blog ini, beliau telah menalipon En Mohsain dan menyanyi lagu 'Cincin Dibelah Rotan'. Mengikut cerita, ini lagu kesukaan En Mohsain masa bujang-bujang dulu.

Saudara Luke,

Terima kasih. Kami akhirnya bertukar uniform ke TUDM. Pada awal '70an, pangkat TUDM masih Pilot Officer, Flying Officer, Flt Lt, Sqn Ldr dan seterusnya. Sqn Ldr Mohd Ngah adalah Ketua No 7 Skn (Nuri), TUDM Kuching, di satu ketika dulu. Beliau adalah pilot untuk pesawat fixed wing & helikopter.

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

Tak tahu ler apa jadi ngan laptop saya ni, berkali-kali dok try hantar komen, dia kasi message error. I hope this time success.

Anyway, gambar no. 2 tu mereka segak berpakaian no berapa?

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Sanusi,

No 1 dress. Masa tu pakai 'sash' lagi. Hanya unit Ranger saja tak pakai.

Uncle Lee said...

Hello Major, was at Wan Sharif's place, noticed your callsign, and sibuk over.
Wow! I am impressed with your background, Sir.
When young I wanted to be a fighter pilot, maybe fly those Sabre jets.
But had to wear prescription glasses as well my Maths exams always just sneaking past the Equator by about 5%, ha ha....
So went to Business instead.....

I enjoyed admiring your pics here, very stylish uniforms to.
I used to stop at that RAAF base at Butterworth in the late '60s, early '70s and apart from listening to that Kookaburra bird of 'Radio Butterworth'....look at those Mirage jets taking off or landing. I think was Mirage.

You have a pleasant weekend, Major, and keep a song in your heart, Lee.

Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Dear Uncle Lee,

Thanks for stopping by. Yes, the RAAF used Mirage jets those days. You know, I had problems when I first flew to Butterworth Base. I could not understand what the 'Mat Saleh' from the control tower was saying. Their Aussie slang was completely Greek to me. All I could make out was just 'Chopper East', meaning to report on reaching east of the runway. Nasib baik tak sesat...he..he..he.

Anonymous said...

nor,

,,,just great to see the old pic. again, brings back old memories-lah.

regards to all.

uban

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Dear Sharif,

Very true. I hope others would contribute, too.

Anonymous said...

dear nor,

,,,hahahhha, indeed i have a few pictures too tetapi tak pandai nak scan-kan, dah tua Yeop oii !! nanti i get my son to help me out bila dia datang melawat ayah tua kerepot kat pulau hihihi.
...how is your book getting on ?. Like your spirit, never ever give-up !.
,,,regards to your other half, her durian story makes me hungry and my search for island durian tak berjaya-lah, kena gigit nyamok saja !. Nampak gaya kena beli kat Marang-lah. hahaha nak makang nasi durian pulak si-tua tok uban ini.

Salam

Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Dear Sharif,

Teman pun baru tahu guna komputer. I'll sure post your photographs nanti. As for the book, I'd sent the manuscript to IPTA and from I heard, it takes at least 3 months to know whether it meets their criteria.

Pi beli saja durian kat Marang...habis cerita yeop hoi..he..he..he.

Anonymous said...

Saudara Nor;

Adakah Lt(U) Jalil tu, adalah Sqn Ldr Abdul Jalil bin Shamsudin yang helikopter Nurinya nya terhempas bersama dengan Flt Lt Mahmud bin Mohd Zain di Kuching pada tahun 1969?

Luke

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Luke,

Bukan. Arwah Lt Kol (U) Jalil Ghani adalah mantan pegawai Jurutera TDM.