Followers

Thursday, July 15, 2010

Ops Terumbu Lima...Commendations

What is it that make one's sweats and toils dissipate into thin air after all the hardship that one has gone through? When you received words of appreciation from those in authority, in this case the CNS (Chief of the Naval Staff), quote...

'....Congratulate you and your men for all the efforts and cooperation you gave us in the successful execution of the ops. The timely completion of the module would not have been possible without your complete dedication and devotion of the task at hand'. (This message was attached with the letter below).

The above commendation was sent to all those involved in Ops Terumbu Lima, including KD Sri Banggi, 91 Regiment of RAJD and No 5 Squadron, RMAF Labuan.

The OC of No 5 Squadron when the first set of Nuri detachment  involved in the Ops Terumbu Lima in 1980 was Maj (U) Chong Keng Lay. He was later succeeded by Maj (U) Sawaluddin Bin Lamin. 

During my tour as OC No 5 Squadron (Jan 1981 - Dec 1984), RMAF Labuan, I was ordered to send a Nuri detachment on board 'KD Raja Jerom' to provide air support during the construction of a hangar and living quarters for the Paskal. The project of reclaiming the sea and construction of the buildings were undertaken by arwah Tan Sri Ibrahim of 'Promet'.

Commendation letter from Brig Gen (U) Ahmad Merican, Commander of Air Division 2, Kuching, to OC No 5 Squadron. Who else but me, of course. He...He...He.


The aircrew involved were...



My thanks to Lt Col Basri Omar and 'abe mat' for sending the photographs and messages/letter for my postings on the transformation Shallow Reef=Terumbu Layang-Layang/Station 5. The End...

7 comments:

FMZam said...

Salam tuan,

OK kita tutuplah cerita pasal TLL ni kalau tak nanti ada pulak orang akan seriau lagi tentang "maklumat yang belum declassified" padahal satu dunia dah tau tentang TLL. Bukan apa saya menyampah nak argue dengan mamat2 yang tiba2 masuk nak tunjuk macam dia tu orang yang ada authority sedangkan dia tak sedar ke yang tak ada siapa takut nak terus bercakap tentang TLL sehingga tuan melengkapkan topik ini hingga selesai.

Saya hormat orang yang berani dan tuan, Hj Basri Omar dan penyumbang2 cerita TLL semua telah berlaku sebagaimana sepatutnya orang2 yang memang jujur dan berani melakukannya. SYABAS.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara FMZam,

Terima kasih. Tak tahu apa nak dikatakan.

basri bin omar said...

Salam Tuan!
Setuju benar dgn rakan saya FMZam tu....kita ni tak habis2 dok takut dgn Org...biar orang tak tau Pengorbanan kita tak pa. asal semua Ok ...tapi bila nak justifi pada ORANG2 ATAS minta elaun mula dok kalut...mana bukti hang dok korban???? jadi lopong /ternganga...tak tau apa nak jawab(Sebab BUKTI NAHE)...saya cuma nak tunjulkan Sumbangan Jurutera (RAJD) dalam Pembangunan Negara(ada banyak lagi).....mohon maaf jika macam tu pun tak leh!!!!

Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Basri,

Sebentar tadi terserempak dengan Maj? Kamaldin di Dewan DGCC. Kali terakhir jumpa beliau ketika beliau bermalam di rumah saya di Pengkalan Chepa pada 1971. Tengah sibuk membuat persiapan anak gadisnya melansungkan perkahwinan esok. Tanya dia pasal TLL & saya diberitahu gambar-gambar mana ada klasifikasi, bukannya 'part of 'working papers'. Betul kata anda...macam mana nak justifikasi terhadap permohonan pemberian imbuhan sekiranya pihak berwajib tidak mengetahui pengorbanan wira-wira kita. Salahnya...ATM sendiri.

Anonymous said...

dear nor,

,,,for any justification, we need a champion or leader to write the paper for it and i guess, you are just the right guy for it as stater . Perhaps with it, someone from MAF in Mindef will follow-up on it-lah.
,,,even a book or movie would further high light the subject issue ?.
,,,networking !!! get your contacts to proactively be involved too ?.
,,,neverever give-up too. Like your spirit buddy.

tok uban

basri bin omar said...

Salam Tuan!
Memang Mej Kamaldin buat kenduri anaknya harini....di jemput tapi saya punya hal lain..dah maklum dia!

TLL ..ada lagi foto menyusul..Insyaallah....kita dokumenkan saja...nnt sapa2 nak rujuk layari xnuripilot blog je..!

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Dear Sharif,

Thank you for your encouraging words.

Saudara Basri,

Saya juga tidak dapat hadir majlis Mej Kamaldin kerana pagi tersebut terpaksa terbang ke KL untuk melawat anak saudara di IJN. Gambar-gambar TLL ini sepatutnya diabadikan di Muzium ATM/TDM. Sedih ATM sendiri tidak menghargai peranan warga mereka sendiri.