Followers

Thursday, August 5, 2010

'Balancing Act'

Ketika melepak di Gymkhana Cafe selepas bermain golf baru-baru ini, saya  ternampak sebuah lori memindahkan 2 kabin dari tempat asal ke kawasan 'Theme Park Darulaman', jarak lebih kurang 600 metre.   


Ini bukannya apa...kerana wang/duit/ongkos/RM. Pihak pengurusan taman nak 'cut cost' dengan menyewa lori kecil untuk mengangkut kabin. Tuan punya lori pula nak dapat kerja...tak kisah kemungkinan lori akan mengalami kerosakan selepas ini. Janji...duit masuk poket.


Mereka terlupa, atau sengaja lupa, apa akan terjadi sekiranya terjadinya kemalangan. Lebih teruk, melibatkan kematian. Bagaimana hendak menjawab.


Saya tabik pemandu lori ini...beliau bukan pemilik lesen 'kopi'. Mana tidaknya...lihat bagaimana beliau membuat 'balancing act'. 

9 comments:

Abah said...

Tuan,

Sungguh melucukan. Ini kalau 'foreign Tourist' tengok pasti dia orang pun snap gambar jugak. Bukan apa buat kenangan untuk dibawa pulang ke Tempat mereka nanti. Sesuai dengan motto 'Malaysia Bolehhhhh'

Anonymous said...

Hahahaha mej!
Geli nya hati ku. Itu lah Malaysia bolih hanya ATM dan general nya tak bolih!!! Tak bolih buat "balancing act" demi meghargai jasa mereka yang "out of sight, out of mind"

Faisal said...

Mejar, hantar gambar tu ke akhbar The Star. Dapat duit (RM50 kut??) jika gambar kita disiarkan dlm satu ruangan akhbar tu. Ada la duit poket sikit.

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

Agreed with Faisal. Send it over to The Star (thumbnail section) and you may get RM50/=

Well, in this Bolehland, nothing is impossible as the new slogan for 1Malaysia is "Make Impossible, Possible"

Heheeheee...

Anonymous said...

gents !,

,,,its what i term as being creative hihihi. In fact, the photo-cabin is not that heavy but only its size creats some challenge.

Malaysia Boleh !!!!! JPJ and PDRM kat mana ?.

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

I guess JPJ and PDRM cannot do anything as the lorry is not using tarmac road but side dirt road which I think can be challenged in court should the lorry being compounded. Only one time crossing the tarmac road which for sure the driver will play seek & hide with JPJ & PDRM.

Furthermore, that road which I used to go will lead to Kg Kelubi and seldom being patrolled by MPV.

Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Abah & Anonymous,

Betul tu. Malaysia Boleh.

Saudara Faisal,

Dah e-mel ke Star tapi depa tak siarkan.

Dear Sharif,

Wt wise..might be OK, size wise..dangerous for road users.

Saudara Sanusi,

Betul jalan ke Kelubi. Tapi lihat sendiri, tak level. Tapi...janji semua beres.He..He..He.

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

I did watch Mega Movers in History Channel last night. They moved such a big houses but look at the security wise, extremely good. The took into consideration on all aspects in negotiating the road compare to 1Malaysia as per your photo.

Tak jadi tak per, terbalik ajer, masakkk....

Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Sanusi,

Saya rasa Americans kena belajar dari Malaysia. Kita lagi terror. He...He..He.