Followers

Wednesday, October 20, 2010

Pulau Layang-Layang

Pembaca...Saya asyik-asyik tulis 'Terumbu Layang-Layang' padahal ianya sekarang dah dikenali sebagai 'Pulau Layang-Layang' (klik pada gambar untuk diperbesarkan)...

Satu-satunya pulau yang mempunyai logo rasmi Malaysia-Okt 2010

Dari hanya sebuah atol pada 1980 (gambar ulangan)...


....menjadi sebuah pulau (gambar dari sudut yang sama)...

Oktober 2010

...hasil pengorbanan segelintir rakyat yang sentiasa bersedia  memerah keringat demi menyahut seruan negara tercinta Malaysia ini.

Tak kira siang...

Warga RAJD ada kelas...mendiami di 'multi-storey condominium'...He...He...He

dengan 'sea frontage'
...atau malam...
Tanpa rehat

Dengar...Dengar...Dengar...Dengan ini diistiharkan batu-batu yang terdapat di sini adalah hak negara Malaysia yang berdaulat...Jangan sekali-kali cuba menceroboh... 

 Pelopor Tugu

Inilah pengorbanan wira-wira negara yang tak pernah didendangkan...

 RAJD...Saya tabek spring anda semua. Lt Kol Basri...Terima kasih.

8 comments:

abu muaz said...

Salam. satu lagi info baru bagi saya. T.kasih semua kerana mempertahankan hak negara ini.

Jangan mudah menyerah walau seinci pun bumi merdeka ini.

Marniyati Mohd. Nor said...

Salam, Tuan.
Ya, maklumat baru untuk saya juga. Tahniah kepada seluruh warga RAJD! Tuan-tuan adalah kebanggaan kami yang sebenarnya. Semoga Allah merahmati dan memberkati kehidupan tuan-tuan.

p/s: Kondominuim moden itu juga sangat cantik seni binanya! hehehe...

basri bin omar said...

Salam Tuan dan Lain2!
Tk paparan tu....cuma memanjangkan koleksi Lt kol Suhaili RAJD yg pernah bertugas di TLL...bukan untuk di kenang tapi atas keperluan Tugasan RAJD...DI MANA SAHAJA(Lambang Ubique tu) ...mendokumenkan agar boleh di jadikan bahan Rujukan bila perlu suatu hari nanti,Insyaallah!!!

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan,

I was away to Korea for new ship building (LNG) but still reading your blog without miss. Just tak komen ajer.

For your info, I have communicated with my cables (even though just a coaxial cable not fibre optic) pertaining to your request to copy some photos from the said book. They will look into the matter personally as they too agree on your proposed book.

By the way, any planning to re-visit Gubir? Well, it is tough to get all parties together again but I believe the launching of your book should be done there, more nostalgic. Heheeheee.... Cost? We all tong tong looo.

Just imagine transforming a sekangkang penyu into such a nice place to be stationed. Wow! construction companies skrg pun tak mampu buat kalau kos rendah.

God bless you Sir!!!...

Anonymous said...

Maj! Pulau Layang Layang tak nak bena bangunan 101 tingkat yang sedikit lebih tinggi dari cadangan banguanan warisan merdeka. hehehe...

jibeng said...

salam mejar,

kalau nak launch buku tu, saya setuju & sokong pendapat En Kamal Sanusi supaya di buat di Gubir!!

kalau boleh, ajaklah sekali para pengikut blog ni!! boleh gak kita kongsi pengalaman pasukan keselamatn. lebih2 lagi kepada anak2 muda zaman sekarang ini.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara abu muaz,

Terima kasih. Banyak lagi yang kita tidak mengetahui pengorbanan wira-wira yang tak didendang ini.

Puan Marniyati,

Terima kasih. Warga RAJD dapat menikmati udara nyaman di kondominium terapung...satu kelebihan. Cuba lobi ayah anda untuk menceritakan pengalaman supaya kita boleh kongsi bersama.

Saudara Basri,Sanusi & jibeng,

Terima kasih. Sekiranya buku itu menjadi satu kenyataan, saya akan memaklumkan anda semua tentang pelancarannya, InsyaAllah.

Saudara Anonymous,

Bukan bangunan 101 tingkat tapi kelab golf eksklusif. Peluang untuk anggota Paskal mewakili Malaysia nanti dalam sukan golf nanti..He..He..He.

zulfatah said...

salam tuan2..
terumbu layang2 mmg sah milik Malaysia dgn rekod2 sebegini.tapi tuan2..sy generasi muda ni x paham; kenapa Pulau Batu Putih terlepas ke Singapura? dan kenapa kita serah 2 blok lapangan minyak diluar pesisir Limbang kepada Brunei? adakah ini langkah taktikal utk menang secara strategik atau pn criminal negligence or blunder on our side?