Followers

Wednesday, October 13, 2010

Semuanya Sedap

Pembaca...Berikut adalah salah satu coretan Mej Ishak yang pada mula bukan untuk disiarkan.
Setelah beliau membenarkan penyiarannya sepertimana yang dinyatakan di sini, ikutilah  ceritanya 
dalam bentuk 'as is where is'...

Sebenarnya sebelum kami bertempur  pada 25 may 78 tempuh hari (coretan ini)  ada 3 lagi 
peristiwa yang berlaku dalam ops tersebut.

1. semasa membuat rondaan,   for the first time kami di ketemukan the source of a river. dari
 titisan air menitik dari bumi kami jejaki melalui rekatan bumi menyusul anak sungai dan mengalir
 ke  sungai kecil masuk ke sungai Kawi... bak kat kpl Hamid '...Tak pernah saya jumpa macam
 ni  setelah  menjadi askar lebih dari 10 tahun.' Kpl Hamid. original unit 1 Ranger...

2. Ops yang sama....dalam satu rondaan , sampai atas garisan sempadan. Time was about 1315hrs.
nak  balik forward base masih jauh dan nak cross border...tak boleh. At that particular time ,
terlintas dalam kepala otak nak cross juga. so, what I did was. I told the section. I want to cross,
anybody who do not  agree can refuse to go and wait here.. I gave them 20 minutes to think
about the suggestion, I will take the risk. Finally  all agreed. after giving a new battle order we
move  down the ridge  into the valley into thailand, still jungle . After 5 minutes on the move. my
first recce scout gave his signal . "enemy". I came forward  and  what i saw was. an enemy  camp
on the other ridge. automatically the section split into  two. 5 with me  on the left and 6 with kpl Husin
on the right. We assaulted  the camp from two directions top and bottom. No one was there. the enemy
 have gone..We recovered, a broken senapang patah, periok belanga, ubat ubatan and some
green uniform.

Bermalam dalam  camp tersebut, the next morning return to my position at sg. Kawi,
the finding was not reported bcos it was illegal incursion into Thailand. But later my OC knew
about it. Biasa la... ada yang gatai mulut cerita dgn kawan kawan yg berada di LP . 
Company HQ kat Marker INDIA. Actually OC was happy about it. Dia pun just buat tak tau jeee.

3. Again semasa buat rondaan terjumpa lubang jerat musuh... 3 buah jerat di atas sebuah
permatang.. jerat jerat ini  dalam nya 10 ft, luas  about 4x6 . macam kubor. The center jerat ada 
seekor tapir didalam nya.. so, I decided to conduct an ambush on this site. I waited for 6 days and
nites, waiting for the enemy to come. But on the 6 days i fall ill, maklum lah 6hari 5 malam tidor 
dalam hujan hanya pangkal  pokok untuk berteduh. But my troop ada shift.  mereka bergilir gilir masuk ambush position. oleh kerana tak tahan menderita deman . I say, let's  take this tapir home.  I instructed
rjr Johnson to shoot the tapir and rjr Nordin  turun dalam lubang jerat dan sembeleh tapir tersebut. 
Semasa kami sedang memproses tapir yu....the enemy fire one shoot of their M79 or maybe a grenade
and cabut. On the way back I have forhgotten the first lubang jerat....... I missed step and ooops jatuh
dalam lunbang tu. Rasa macam nak pitam. Lutut sangkat kat para yang terdapat dalam lubang tu dan
macam nak nangis sakit nya. Tapi biasalah pegawai mana boleh tunjuk sakit. control hansem. 

Hasil tapir tu kami  jamu selara selama hampir sebulan... pagi tapir, tengah hari tapir, dinner tapir... ..
boleh makan atau tak boleh makan dah tak jadi hal.....sedap.

4. Selepas peristiwa ini baru kami bertempur.
Mej Ishak...Terima kasih.

3 comments:

FMZam said...

Salam Tn Ishak,

Bandit tu tembak satu round saja bukan apa dia marah tuan ambil ration dia, mana tak marah, kalau kita pun penat2 pasang jerat tapi orang lain yang sambar mau tak bengang....hehehe KEMPUNAN lah bandit tak dapat makan daging tapir malam tu. Tak tau pulak daging tapir tu sedap, tak pernah terjumpa, kalau terjumpa pun kena fikir 10 kali nak makan ke tidak. Tapi kalau askar wataniah yang masak, memang saya tak tolak, sebab askar wataniah memang terer memasak. Tak leh lupa camna sedapnya pekasam ikan kelah yang dibuat dalam hutan Banding oleh seorang sarjan platun wataniah yang jadi pasukan pelindung tim BLT saya, sampai sekarang saya ingat, itulah pertama merasakannya sampai sekarang tak pernah dapat rasa untuk kali kedua. Sori ye Tn Ishak pekasam ikan kelah saya ingat tapi nama sarjan tu saya dah lupa langsung tak ingat apa pun. Salam.

rommel said...

Bagus juga kami dapat mengetahui cerita disebalik penugasan pihak tuan di dalam hutan. Terima kasih atas berkongsi pengalaman buat tatapan semua..

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara FMZam,

Saya pula makan ikan kelah bila buat resup di Gubir...sedap.

Saudara rommel,

Saya bersyukur kerana masih ada rakyat negara tercinta ini masih sedia membaca kisah lama.