Followers

Tuesday, June 22, 2010

Ops Daoyai Musnah 1

Col Mohd Amin RMAF (R) has kindly sent these photographs of Ops Daoyai Musnah 1. It involves both Nuri and Alouette Gunships from No 3 Sqn, RMAF Butterworth. Honestly, I don't know the location of this area where the photographs were taken. If I'm not mistaken, we, No 10 Sqn of RMAF Kuantan, were operating 4 Nuris from Kelantan side of the operations. The ops areas were Batu Melintang and Jeli. We were based at a football field near 8 Bde HQ,  Pengkalan Chepa. Our accommodations were provided by the Police Field Force

Relaks Nampak

Sitting: Left to right - Lt (U) Midzor, Lt (U) Mohd Amin, Lt (U) Kamaruddin, 2Lt (U) Hashim
Standing: Left to right - 2Lt (U) Rosli Yusof, Lt (U) Che Yahya

Lepak-lepak at the Officers Mess

Pose giler beb!!

Mampu duduk di tangga kambing saja...

Drinking time for the thirsty Nuri

Col Amin...Once again, Thank you.

PS: I contacted Col Rosli Yusof TUDM on 23 Jun 2010 about the location where these photographs were taken. According to him, it was somewhere in Padang Besar, Perlis. It was confirmed by Lt Kol Basri Omar PGB (R) - Kem Rimba Mas, Padang Besar. 

10 comments:

basri bin omar said...

Salam Tuan!

Nostalgik lagi nampaknya gambar2 tu...Col Amin dan BG Che Yahya tu squad TJP 20...Midzor pula senior satu thn di STAR dulu..

Blok papan tu dikenali sebagai ME Hut(Malaysian Engineers Hut) ganti Pike Hut berdinding zink saperti Tuan paparkan di Kem Gubir dulu tu..

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

I can see the 3 ton Bedford at the background of the 5th photo. Very nostalgic.

I love to see the album of my arwah uncle who was a Colonel in TUDM which I hope to share with all of us soon. Will e-mail to you soon, Tuan.

Anonymous said...

Maj!
Semua pilot tu nampak handsome belaka masa muda muda. Agak nya kalau berjumpa sekarang mungkin ada yang dah botak kot.
Mereka berjuang tanpa mengharap dan merintih. Semoga mereka semua dalam kegembiraan bersama keluarga dan yang terkorban di rahmati ALLAH. Amin.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Basri,

Anda tahu tak lokasi tersebut. Kol Amin dah lupa.

Saudara Kamal,

Apa nama arwah uncle anda? Mungkin saya kenal. You're welcome to send his photographs.

Saudara Anonymous,

Kalau tak silap saya, hanya Kol (U) Rosli Yusof sahaja yang masih berkhidmat dalam TUDM. Saya sendiri sudah lama tak pernah jumpa mereka. Mungkin tak sebotak saya kut...he...he.

Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

Nama arwah uncle saya Col Zali Shafie dari Langkawi. Kalau tak silap, dia di Bahagian Logistik TUDM Sg. Besi.

Dia sebenarnya dari Tentera Darat tapi tukar masuk TUDM.

Skrg ni saya dlm proses memilih gambar-gambar yang sesuai utk scanning.

basri bin omar said...

Salam Tuan!
Mohon maaf Tuan saya juga tak pasti lokasi gambar tu sabenar.....cuma yang pasti 3 Skn Jurutera terlibat dalam Ops Daoyai Musnah tu tapi di kawasan Utara Kedah dan Selatan Thai...akan saya cuba dapat kepastian . Dalam CD yang diberikan pada Tuan tempohari ada keratan Akhbar NST memaparkan seorang Spr Md Nor sedang menggunakan Mine Detector dil Ops Daoyai Musnah.

Sdr Kamal!
Saya juga mengenali Kol Zali Shafie masa dia pkt Mej-OC Unit Ordsnan TD di Kem Temerloh pada hujung tahun 1972- seorang yang jovial!

basri bin omar said...

Salam Tuan!

Dah sahkan lokasi tu dgn Lt Kol Pahrurazzi x RAJD juga bekas 3 Skn Jurutera(masa tu Ops Offr) ..beliau ambilalih No 1 Terup dpd saya dan terlibat Op Daoyai Musnah di kwsn Perlis Utara/Selatan Thai meliputi Padang Besar hingga ke Sadao.

Kem tu Kem RIMBA MAS terletak di sabelah kanan jalan dari Kangar ke Pdg Besar...juga dibina oleh Jurutera dan di senggara oleh 3 Skn Jurutera tika tu.

Lt Sawiji dan Lt Mior juga terlibat operasi tersebut.

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Saudara Basri,

Terima kasih. Pernah juga dengar tapi tak pernah terbang ke sana.

yastro said...

Salam tuan, tak ada lagi ke sambungan Ops Daoyai musnah ni....ataupun saya sendiri yg terlepas pandang? terima kasih.

Anonymous said...

salam
sya pernah berbual dgn ex ramd llp.dia pernah mengikuti operasi gonzales dab daoyai musnah hingga ke sadao . keadaan hutan sangat gelap dan mencabar. kadang jumpa rumah orang melayu siam d pinggir hutan dan x tau samada komunis atau tidak. masuk tahun ke lima dalam askar dia rasa lega kerana bertugas disandakan tp peristiwa antara pegawai dan llp, ramai askar dibuang termasuk dia.dpt duit pampasan dia guna utk kawin dan ambil lesen lori.skg bwa bas di jb.byak luahan hatinya, antaranya hari ahad kena ikut pegawai utk kutip bola golf,kilat kast pgai