Followers

Monday, May 31, 2010

Satu Penjimatan

Pembaca...Adakah anda bersetuju dihapuskan subsidi gula? Saya? 100% setuju! Tak payahlah saya nak berkhutbah kerana anda MESTI sudah sedia maklum 'pembunuh' yang manis ini. Kali terakhir  saya mengambil bacaan gula ialah pada 28 Mei 2010. Bacaannya ialah 5.2...within limits, Syukur Alhamdulillah.  Anda pula, bila kali terakhir memeriksa kandungan gula? 


Saya tiada hak untuk menegur atau menasihat sesiapa kerana siapalah saya.  Namun demikian, fikirlah sejenak...adakah berbaloi kerana nak 'berjimat' tak nak beli kasut, anda sanggup kaki dipotong? Kalau usaha sudah diambil tetapi masih 'tersangkut' dengan penyakit kencing manis  disebabkan faktor 'genetic'...apakan daya...sudah ditakdirkan. Itu barulah 'qada dan qadar'. Kita hanya mampu berusaha....Allah yang menentukan.

Mungkin anda boleh renung sejenak kata-kata 'evergreen' ini....'MENGELAK LEBIH BAIK DARI MERAWAT/PREVENTION IS BETTER THAN CURE'. Fikir-fikirkanlah. 

2 comments:

Anonymous said...

Maj!
Macam mana orang yang berniaga memerlukan gula atau peniaga di kampong yang kais pagi makan pagi dengan hanya menjual kuih yang memerlukan barangan tersebut.
Subsidi tersebut di perlukan dan kalau nak mengelak dari penyakit kerana gula dengan cara memotong subsidi maka saya rasa too simplistic bagi kerajaan dengan keputusan yang begitu, kerajaan perlu melihat implikasi keseluruhan nya bukan mencari jalan mudah sahaja dan berkempen cerite kencing manis.
Kesian lah mereka yang memerlukan!

Capt. Kamal Sanusi said...

Salam Tuan

Tun Mahathir (Bapa Pembangunan) mau Malaysia jadi negara maju pada tahun 2020 selaras ngan wawasan yg dia perkenalkan.

Mai tang Tun Lah si kaki lena (Bapa Koridor), kalut ngan koridor sana-sini tak termasuk yg ada had ada hari.

Mai tang Najib (Bapa Judi) yg dikatakan bini Rosmah pulak kata Malaysia mungkin bankrup pada 2019.

Bila semua subsidi dikurangkan, dapatlah depa tu membuncitkan perut lagi tapi yg kurus adalah rakyat.

Lepaih Najib plak, entah apa pulak yang nak dikenalkan...

Sorry Tuan, kekadang geram sesangat sampai tak leh kontrol percakapan.Kah kah kah!!!...